PDF
Senast publicerad: 2019-12-18

Företagen i Vårgårda kommun har bäst tillväxt i Västra Götaland

Vårgårda är en av Sveriges mest industriintensiva kommuner där en rad stora företag historiskt sett växt fram och flera uppfinningar sett dagens ljus. Vårgårda tillsammans med Tranemo brukar dessutom varje år tävla om vem som ska knipa första platsen i Bästa Tillväxt i Västra Götalands län. I år är det alltså Vårgårda som gått segrande ur striden.

– Fantastiskt kul, säger Johanna Heleander som är näringslivssamordnare i kommunen. Vi har många fina företag och duktiga företagsledare.

Vårgårda har en tradition av företagande som går långt tillbaka i tiden. Många är också de innovationer som kommer från det lilla samhället mitt på västgötaslätten.

– I dag är cirka 35 procent av alla arbetstillfällen i kommunen på ett eller annat sätt kopplade till industrin, fortsätter Johanna Heleander. Det gör att vi ligger på topp-1-0listan i Sverige. Dessutom har vi ett väl sammansatt näringsliv. Ingen bransch är dominerande även om många företag är underleverantörer till fordonsindustrin.

– Vi är därför inte heller så känsliga för konjunkturförändringar.

Största privata arbetsgivare i kommunen är Veoneer med drygt 700 medarbetare. Företaget utvecklar och tillverkar kameror till olika fordon. Dessutom ligger man i framkant med teknik för självkörande bilar.

På andra plats kommer Autoliv som också är en underleverantör till fordonsindustrin. Företaget med omkring 600 anställda är mest känt för sina säkerhetsbälten och krockkuddar. Precis som Veoneer har man också sin forsknings- och utvecklingsavdelning i samhället.

Andra välkända företag i Vårgårda är Villeroy & Boch Gustavsberg (tidigare Vårgårda) som tillverkar vattenkranar, Doggy med hund- och kattmat samt inte mindre än tre tillverkare av småhus.

Som näringslivsutvecklare i Vårgårda har Johanna Heleander givetvis ett nära samarbete med det lokala näringslivet. Men formerna lite annorlunda.

– Vi har inget näringslivskontor som är direkt kopplat till kommunen. I stället arbetar vi genom en ideell förening där representanter från alla de stora företagen sitter med i styrelsen tillsammans med vår kommunledning och representanter för de mindre företagen och handeln, berättar hon.

– Det skapar engagemang både när det gäller generella frågor som rör näringslivet och mer specifika insatser för att stimulera näringslivets utveckling.

– Från kommunens sida arbetar man också för ökad tillgänglighet och bättre service med exempelvis snabbare beslutsprocesser. Genom att ta ett helhetsgrepp där olika berörda avdelningar finns med i processen redan från början kan mycket arbete och tid sparas.

Med de senaste årens högkonjunktur har merparten av företagen i Vårgårda haft en positiv utveckling, något som Johanna Heleander givetvis hoppas ska fortsätta.

– Jag är full av tillförsikt inför framtiden. Dock har vi ett bekymmer som vi delar med de flesta andra kommuner och det är att det finns en kompetensbrist. Många företag har svårt att hitta medarbetare till de jobb som finns lediga, vilket naturligtvis är olyckligt.

Det här är Bästa Tillväxt

Priset Bästa Tillväxt tilldelas sedan 2007 den kommun i varje län där företagen har bäst tillväxt. Priset delas ut årligen av kreditupplysningsföretaget Syna, som granskar bokslut från samtliga svenska aktiebolag för att utse vinnarna. Utmärkelsen går till den kommun som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst.

Den bästa tillväxten finns där de flesta växer

Bred tillväxt skapar stabila regioner. Därför är Bästa Tillväxt en viktig värdemätare. Synas tillväxtindex premierar en stabil utveckling i näringslivet och lyfter fram kommuner där många företag växer.

Ingen attitydundersökning

Bästa Tillväxt bygger på fakta. Syna granskar siffror från företagens bokslut, vilket ger information om hur det faktiskt har gått för näringslivet i Sveriges kommuner.

Tre värden mäts:

- Andelen företag som har en omsättningsökning över fem procent mellan de två senaste årsredovisningarna.

- Andelen företag som ökat antalet anställda mellan de två senaste årsredovisningarna.

- Andelen företag som går med vinst enligt senaste årsredovisningen.

Av dessa tal skapas ett tillväxtindex som används för att jämföra kommunerna.

Minimera
Kontakta oss
Minimera
Mina favoriter

Inga favoriter

Vårgårda kommun

Telefonnummer
Växel: 0322 - 60 06 00

Stängd lunch 12.00-13.00

Öppettider
Måndag: 08.00-18.00
Tisdag-torsdag: 08:00-16:30
Fredag: 08:00–15:00
Dag före helgdag: 08:00–15:00

Organisationsnummer
212000-1454

Fakturaadress

Fakturaväxel InExchange

E-fakturaadress 2120001454

GLN 7362120001453

PEPPOL 0007:2120001454

Om e-faktura

Besök oss

Besöksadress
Kungsgatan 45

Postadress 
44780 Vårgårda

E-post
kommunen@vargarda.se

Licensierad under creative commons

Licensierad under Creative Commons