Nedan finns ett antal förslag till vad en egenkontroll kan innehålla. Observera att egenkontrollen ska anpassas till varje enskild verksamhet. Därför kan din egenkontroll behöva innehålla fler eller färre punkter.
- Sammanställning av aktuella bestämmelser: En sammanställning över de bestämmelser och myndighetsbeslut som berör verksamheten. Samtliga bestämmelser och beslut i sammanställningen ska finnas tillgängliga.
- Fastställd ansvarsfördelning: En fastställd och dokumenterad fördelning av det organisatoriska ansvaret inom miljöområdet.
- Kompetens: Personalen ska ha tillräcklig kompetens och kunskap om verksamhetens hälso- och miljöpåverkan och hur denna kan minskas.
- Dokumentation: Dokumentation som visar att egenkontrollen utförs.
- Rutiner för kontroll av utsläpp: Rutiner för regelbunden kontroll av utsläpp till luft, vatten, mark eller annat som kan påverka människa eller miljö.
- Rutiner för kontroll av utrustning: Rutiner för att löpande kontrollera att utrustning och liknande för drift och kontroll hålls i gott skick så att påverkan på miljön minimeras.
- Rutiner för riskbedömning: Rutiner för att löpande och systematisk identifiera och bedöma riskerna med verksamheten från hälso- och miljösynpunkt. Rutiner vid driftstörningar och hur dessa ska hanteras.
- Förteckning över skadliga kemiska produkter: Förteckning över de kemiska produkter och biotekniska organismer som hanteras inom verksamheten och kan innebära risker ur hälso- och miljösynpunkt. Förteckningen ska minst innefatta produktens namn, omfattning och användning av produkten samt produktens klassificering med avseende på hälso- och miljöfarlighet. Läs mer om kemikalieförteckning här.