På biblioteket
Biblioteket ska vara till för alla. Här hittar du information om lokalen, andra sätt att läsa och annat som är bra att veta.

Varmt välkommen till biblioteket! Vårgårda bibliotek är ett kombinerat folk- och gymnasiebibliotek som ligger mitt i tätorten, precis bredvid Sundlergymnasiet på Föreningsgatan 3.
Här finns en varierad och bra boksamling, filmer, tv-spel, ljudböcker, talböcker, e-böcker och musik till utlåning. Hos oss kan du också:
- Få vägledning i ditt informationssökande av utbildad personal.
- Använda internetdatorer och gratis wifi.
- Göra utskrifter, kopior och inscanningar.
- Släktforska.
- Läsa dagstidningar.
- Läsa tidskrifter.
- Ta del av kulturevenemang för unga och vuxna.
- Lämna inköpsförslag.
- Fjärrlåna medier som inte finns i vår samling.
Skaffa lånekort
Skaffa lånekort
För att skaffa lånekort på Vårgårda bibliotek behöver du besöka biblioteket. Kom till informationsdisken med giltig fotolegitimation så skapar vi ett lånekonto till dig. Processen tar några minuter.
Det finns ingen åldersgräns för hur gammal man måste vara för att ha ett eget lånekonto, men kom ihåg att det är du som vårdnadshavare som är ansvarig för allt ditt barn lånar. Det finns även åldersgränser på visst material som barn inte kan låna, exempelvis tv-spel.
Tillgänglighet i bibliotekslokalen
Tillgänglighet i bibliotekslokalen
- Vårgårda biblioteks lokaler är byggda till största del i markplan. Biblioteksrummet består till största del av ett enda stort rum utan trappsteg, trösklar, korridorer eller andra fasta, fysiska golvhinder. Avståndet mellan fasta bokhyllor är uppmätt så att svängrum ska finnas för rullstol samt barnvagn.
- Ytterdörrarna har automatiska dörröppnare. In till caféet på bottenplan finns dörröppnare, och inga trösklar.
- Kapprum samt toaletter ligger i anslutning till entrén. Dit finns ingen tröskel. Det finns tre toaletter, varav en tillgänglighetsanpassad.
- Studieplatser för grupparbeten samt personalutrymmen, ligger på andra våning. Dit finns hiss.
- Barnavdelningen ligger i ett avskilt rum på bottenplan. Dit finns en låg, rundad tröskel.
- Det finns två låneautomater, båda är höj- och sänkbara. Informationsdisken är höj- och sänkbar.
- Hörslinga saknas i lokalen.
- Ytterdörrar, trappsteg och så vidare är kontrastmarkerade. En konstrastmarkerad slinga i golvet leder från entrén till informationsdisken.
Svårt att läsa?
Svårt att läsa?
För dig som har svårt att läsa skriven text finns det flera sätt att ändå ta del av bibliotekets utbud. Här nedan finner du en rad alternativ som biblioteket erbjuder.
Talböcker
Förutom våra ljudböcker har vi även en stor mängd DAISY-böcker. Dessa är talböcker som är inlästa av Myndigheten för tillgängliga medier (med stöd av Upphovsrättslagen) som du bland annat kan sätta bokmärken och ändra uppläsningshastighet i. Prata med personalen så plockar vi fram utbudet åt dig.
Egen nedladdning via Legimus
Egen nedladdning via Legimus
Det finns även möjlighet att som låntagare få tillgång till egen nedladdning av talböcker, via Myndigheten för tillgängliga mediers webbplats Legimus. Där kan du söka efter talböcker och själv ladda ner dem till din dator, telefon eller surplatta. Tjänsten finns även tillgänglig som app. Prata med oss i personalen så kan vi hjälpa dig att registrera ett konto hos Legimus och visa dig hur det fungerar.
Boka in en tid på biblioteket och be om hjälp att skaffa inloggningsuppgifter till Legimus. Bibliotekspersonalen visar visar då också hur du går till väga för att ladda ner talböcker. Är du under 18 år kommer du tillsammans med vårdsnadshavare.
Lättläst
Lättläst
Lättlästa böcker är både lätta att läsa och lätta att förstå. De är skrivna på så enkelt språk som möjligt, med rak ordföljd och korta meningar. Även textstorleken är lite större än vanligt i dessa böcker. Vi märker de lättlästa böckerna för vuxna med en GRÅ etikett, för lågstadiebarn med en ORANGE, för mellanstadiebarn med en RÖD och för högstadiebarn med en GUL.
Storstil
För dig som tycker textstorleken i det vanliga bokutbudet är för liten har vi en hylla med böcker med extra stor stil. Denna hylla hittar du i mitten av biblioteket, längst ner vid väggen.
Äppelhyllan
På biblioteket finns många olika sorters böcker och medier om och för barn med funktionshinder. En del av dessa är markerade med en röd äppelsymbol på bokryggen och står samlade på Äppelhyllan inne på barnavdelningen. Här finns bland annat böcker på teckenspråk, taktila böcker och DAISY, men också böcker som riktar sig till dig som är förälder till ett barn med funktionshinder.
Hjälpte innehållet dig?
Kontakt
Vårgårda Bibliotek
Öppettider
Ordinarie öppettider:
Måndag - torsdag 10-20
Fredag 10-17
Lördag 10-13
Meröppet måndag-fredag 9-10