Årligen uppkommer ca en miljon ton matavfall i Sverige. Matavfall är livsmedelsavfall från livsmedelskedjan (hushåll, restauranger, storkök, butiker och livsmedelsindustrin) och omfattar såväl ätbar som icke-ätbar mat. Lite enklare kan matavfall förklaras som allt som blir över och inte kan sparas när du lagat eller ätit mat. Till exempel, skal, kärnor, brödkanter, äppelskruttar, fiskrens, köttben, kaffesump och tepåsar.
Mycket av den näring och energi som finns i matavfallet går att nyttja som resurs genom biologisk behandling. Tas matavfallet till vara går det att återanvända näringen i avfallet samt göra biogas av det. Genom att sortera ut ditt matavfall gör du en insats för miljön.
Det finns två vanliga metoder för att biologiskt behandla matavfall, antingen genom hemkompostering eller insamling av matavfall för rötning i biogasanläggning.
Matavfall kan sorteras ut i ett separat avfallskärl som töms samtidigt som ditt restavfallskärl. Det matavfall du samlar in ska läggas i bruna papperspåsar som du får av kommunen. Läs mer om hur du sorterar matavfall. Öppnas i nytt fönster.
Vill du kompostera hemma? Läs mer här.
Tillsammans med studenter från Digitala Medier på Högskolan Väst har Vårgårda kommun tagit fram en film för att enkelt visa hur matavfallsinsamlingen i kommunen fungerar.
Telefonnummer
Växel: 0322 - 60 06 00
Stängd lunch 12.00-13.00
Öppettider
Måndag: 08.00-18.00
Tisdag-torsdag: 08:00-16:30
Fredag: 08:00–15:00
Dag före helgdag: 08:00–15:00
Organisationsnummer
212000-1454
Besöksadress
Kungsgatan 45
Postadress
44780 Vårgårda
E-post
kommunen@vargarda.se