Regeringen har infört en rad restriktioner. Bland annat ska all verksamhet som drivs av staten, regioner och kommuner och inte är nödvändig, omedelbart stängas ned fram till den 24 januari.
Årligen uppkommer ca en miljon ton matavfall i Sverige. Matavfall är livsmedelsavfall från livsmedelskedjan (hushåll, restauranger, storkök, butiker och livsmedelsindustrin) och omfattar såväl ätbar som icke-ätbar mat. Lite enklare kan matavfall förklaras som allt som blir över och inte kan sparas när du lagat eller ätit mat. Till exempel, skal, kärnor, brödkanter, äppelskruttar, fiskrens, köttben, kaffesump och tepåsar.
Mycket av den näring och energi som finns i matavfallet går att nyttja som resurs genom biologisk behandling. Tas matavfallet till vara går det att återanvända näringen i avfallet samt göra biogas av det. Genom att sortera ut ditt matavfall gör du en insats för miljön.
Det finns två vanliga metoder för att biologiskt behandla matavfall, antingen genom hemkompostering eller insamling av matavfall för rötning i biogasanläggning.
Matavfall kan sorteras ut i ett separat avfallskärl som töms samtidigt som ditt restavfallskärl. Det matavfall du samlar in ska läggas i bruna papperspåsar som du får av kommunen. Läs mer om hur du sorterar matavfall.
Tillsammans med studenter från Digitala Medier på högskolan väst har Vårgårda kommun tagit fram en film för att enkelt visa hur matavfallsinsamlingen i kommunen fungerar.
Kompostering är ett sätt att återanvända näringsämnen från ditt organiska hushållsavfall och använda det till att förbättra jorden i trädgården. Om du vill kompostera ditt matavfall måste du anmäla det till miljöavdelningen. Det gör du genom att ladda ned och fylla i blanketten anmälan om kompostering.
För att kompostera hushållsavfall måste du ha en varmkompost och sköta den så att du inte stör dina grannar. Tänk på att kompostbehållaren ska
I stort sett allt organiskt matavfall kan komposteras, stora köttben bryts däremot inte ner i en kompost men kan läggas med ändå och sedan krossas till benmjöl som är bra växtgödsel.
Undvik stora mängder av ett och samma avfall. Komposten fungerar bäst om du blandar olika typer av avfall.
Plast, glas, metall, gummi, läder, kemikalier, vedaska, kalk, innehållet i dammsugarpåsar, cigarettfimpar, delar från sjuka växter, ogräs som gått i frö (kan dock komposteras i varmkompost där många frön dör av värmen).
Om du vill kompostera trädgårdsavfall behöver du inte anmäla detta. Trädgårdsavfall går utmärkt att kompostera i den egna trädgården. Gräsklipp, löv, barr, blast och liknande går bra att lägga i trädgårdskomposten. Om du gör sönder materialet så bryts det ner snabbare.
Telefonnummer
Växel: 0322 - 60 06 00
Stängd lunch 12.00-13.00
Öppettider
Måndag: 08.00-18.00
Tisdag-torsdag: 08:00-16:30
Fredag: 08:00–15:00
Dag före helgdag: 08:00–15:00
Organisationsnummer
212000-1454
Besöksadress
Kungsgatan 45
Postadress
44780 Vårgårda
E-post
kommunen@vargarda.se