Meddelande

Den svenska energiförsörjningen är i grunden stabil. Det finns dock en ökad risk för effektbrist under de kallaste dagarna i vinter. Det är många som arbetar för att minska sårbarheten i samhället, bland annat genom att arbeta med processen kring styrel och med energibesparing. Vårgårda kommun följer utvecklingen och har publicerat en samlingssida med länkar, tips, råd och andra delar som kan vara nyttiga.

PDF
Senast publicerad:

Tematräff - Delande

Den 3e april träffades Minimeringsmästarna åter igen. Denna gång tillsamman med övriga Minimeringsmästare från Borås, Tranemo, Svenljunga och Herrljunga. Vi träffades på Navet i Borås. Barnen lekte och upptäckte medan föräldrarna samlades i ett konferenmsutrymme. Dagens tema var delande.

Emma Öhrwall, humanekolog, föreläste om olika typer av delande och körde en workshop med deltagarna. De fick bland annat till uppgift att under fem minuter skriva ner alla saker de kan komma på som de har i sitt hem och aldrig eller sällan används. Det blev långa listor!

Vi avslutade dagen med Swapping och gemensam lunch.

Återigen delade vi ut priser. På regional nivå hittar vi vinnare från Svenljunga, Borås och Tranemo.

På lokal nivå så var familjen Sterner från Vårgårda vinnare. De vann en övernattning i campingstuga på Säms Camping i Herrljunga.

Grattis till alla vinnare!

Delande

Människan har alltid delat med varandra men på senare år har det i stället övergått till eget ägande. Behöver vi verkligen ha ensamrätt på allt?

Myrorna gjorde en undersökning där över hälften av svenskarna anser att de har fler saker än de behöver. 83% av svenskarna angav att de har prylar de inte använder och nio av tio har kläder i garderoben som de inte använder. En studie från KTH visar att din bil står parkerad 95% av tiden. Förmodligen skulle vi inte ens märka om våra ägodelar användes av någon annan majoritet av tiden.

Genom att dela saker, platser och tjänster med varandra skapas miljönytta, samtidigt som vi sparar pengar. Exempel på delande kan vara:

  • Låna ut dina verktyg
  • Hyra ut din bil
  • Anordna en klädbytardag

Förutom att vi tar vara på jordens resurser bidrar delningsekonomi dessutom till gemenskap och social hållbarhet. Missa inte att följa hur våra minimeringsmästare tar sig an tema delande och dess utmaningar på sociala medier!

Nya utmaningar

Till nästa träff som äger rum 8 juni ska deltagare utföra ett antal utmaningar.

  • Anordna en bytardag, 3 p.
  • Få till delande i grannskapet, 2 p.
  • Testa delning på ett enklare vis, 1 p.

Följ dem i sociala medier

#minimeringsmästarna_vargarda

#minimeringsmastarna_herrljunga

#Minimeringsmästarna

Några av familjerna har även särskilda konton att följa. Ni hittar dem på Instagram under:

@enlitentidvileva

@viminskaravtrycket

@11hektar

Digital minimeringsmästare

Är du också sugen på att genomföra utmaningarna? Välkommen att haka på och bli en digital minimeringsmästare.

Du genomför utmaningarna och rapporterar sedan in dina resultat på Minimeringsmästarnas hemsida Länk till annan webbplats.. Du väljer då också vilken kommun som ska få ta del av poängen som dina resultat ger. Vi hoppas såklart att du vill ge dina poäng till Vårgårda eller Herrljunga kommun, men vill du hellre ge dem till någon annan deltagande kommun så går det alldeles utmärkt!

Minimera
Kontakta oss
Minimera
Mina favoriter

Inga favoriter

Vårgårda kommun

Telefonnummer
Växel: 0322 - 60 06 00

Stängd lunch 12.00-13.00

Öppettider
Måndag: 08.00-18.00
Tisdag-torsdag: 08:00-16:30
Fredag: 08:00–15:00
Dag före helgdag: 08:00–15:00

Organisationsnummer
212000-1454

Fakturaadress

Fakturaväxel InExchange

E-fakturaadress 2120001454

GLN 7362120001453

PEPPOL 0007:2120001454

Om e-faktura

Besök oss

Besöksadress
Kungsgatan 45

Postadress 
44780 Vårgårda

E-post
kommunen@vargarda.se

Licensierad under creative commons

Licensierad under Creative Commons