PDF
Senast publicerad:

Fiske

Fiske, bild på abborre

Att fiska sin egen middag och sen tillreda den själv om möjligt direkt på plats är en härlig känsla för kropp och själ.

Tänk på

  • Fiskekort till sjöar ger inte rätt till fiske efter kräftor.
  • Båtar, fiskredskap och andra föremål som varit i kontakt med kräftpestsmittat vatten ska desinficeras före sjösättning
  • Fiskekort är personliga och ska medföras vid fiske. Det åligger den fiskande att hålla sig underrättad om gällande regler som anslås på fiskevårdsområdeta anslagstavla eller anges på fiskekort

Fiskevatten i Vårgårda utifrån fiskevårdsområde

Här är lista på fiskevårdsområden i Vårgårda. Du kan läsa mer om vilka sjöar som täcks i Vårgårda kommun, vad som gäller för fiskekort och fiskesätt.

Sätt att fiska i våra sjöar

Mete

Det klassiska flötmetet är ofta det fiskesätt som man först kommer i kontakt med och är en rolig aktivitet för barn. Normalt använder man ett fiskespö tillsammans med en metrev. Mete kan ske på många olika sätt. Ett vanligt sätt är att dela in metet efter art  (rovfisk, vitfisk, ädelfisk). Ett annat sätt efter nappindikator såsom flötmete, bottenmete osv.

Spinnfiske

I Spinnfiske använder man ett fjädrande spö och lång rev i vars ände ett fiskedrag knyts fast. Det kan vara en wobbler, ett skeddrag, en jigg eller en spinnare osv. Den kanske viktigaste delen är spinnrullen, vilken kan vara av olika typer.

Pimpelfiske

Pimpling är en form av mete där man fiskar genom ett hål i isen på vintern. Som fiskeredskap används ett kort spö som hålls med en hand, ett pimpelspö. Med små knyckar med handleden fås blänket att röra sig på ett sätt som lockar fisken att svälja det. Den vanligaste fångsten vid pimpling är abborre. Man kan även fiska med pimpelspö resten av året, från bryggor och båtar. Även då kallas fiskemetoden för "pimpling", eftersom man använder ett pimpelspö.

Vid pimpling kallas fiskedonet pirk eller pimpel.

Angeldon

Angeldon är ett fiskeredskap som används vid vinterfiske. Redskapet består av ett fäste med en fiskerulle som sätts i isen, linan dras ut via en upphöjd vippa varifrån den hänger ner i vattnet.

Ofta är donen försedda med någon form av indikering, till exempel knallkork eller ollonskott för att se om det nappar. Donen är dessutom utrustade med vippor för att hålla agnet på avsett djup och för att man skall kunna se vilket don som fått napp.

Det är idag olagligt att i Sverige använda levande fisk som agn.

Olika fiskar i våra sjöar

Abborre

Ett spö, lina, flöte, krok och en burk mask – mer behövs inte för ett lyckat abborrfiske. Framför allt under första halvan av sommaren är masken överlägsen allt annat. Faktum är att även fluga fungerar. Abborren är rikligast i skogslandets sjöar och strömmar. Lättast att hitta är den morgnar och kvällar, på grunt vatten i närheten av vassruggar och stenar.

Gädda

Den glupske rovfisken är vanligast i skogslandets sjöar och strömmande vatten. Hösten är bästa tiden för gäddfiske. Våren kan också ge rejäla hugg. Då är det lektid och då finns hannarna ofta i grunda vikar, där de väntar på honorna. Under högsommaren finns de på djupet i svalare vatten och nås på kvällar och nätter då de söker de sig till grundare vatten.

Mört

Mört är idag ingen större matfisk men en rolig fisk att meta med mask, deg eller majs. Mörten är stark för sin storlek så blir det en härlig fight. Mörten metar man under hela året

Brax

Braxens tillväxt varierar från plats till plats beroende på hur mycket lämplig föda det finns och på hur tätt braxenbeståndet är. Braxen leker i grunda, tätbevuxna vikar och strandvatten. Lektiden är maj-juni. Långrevsfiske är en spännande fångstform. För revfiske är vanligtvis högsommaren bästa tidpunkten på året och bästa tiden är från mitt på dagen till eftermiddagen. Reven sänks till bottnet, i grunt vatten utan flöte. De bästa platserna är stränder på vindsidan.

Gös

Fiske efter gös sker med fördel sent på kvällen och gärna några timmar efter att solen har gått ned. Det är inte ovanligt att under en längre fisketur först få gädda tidigt på kvällen för att därefter få gös när det mörknar.

Gös fiskar man mest med spinn med stora drag som wobblers, skeddrag, jiggar eller stora spinnare. Men till skillnad från gäddan behöver man söka gösen mer aktivt över ett större område och i alla vattnets nivåer. Även om gös står uppe i vattnet så finns det vissa områden som är intressantare än andra. Sök i sjön på de ställen där bytesfisken samlas.

Sik

Siken är en mycket försiktig fisk. Siken kan du börja fiska från leken i november och framåt. Den går både  att pimpla och meta. Söderöver så fiskar man siken på hösten precis när den går upp och leker. Bäst brukar det bli när temperaturen i vattnet börjar nå lite över 2-3 grader. Alltså på vårsidan, och runt början av april, direkt efter islossning, sedan fram mot första veckorna i maj. Sedan börjar siken gå ut mot grynnorna och svalare vatten...

Sutare

Sutaren äter i bottenslammet, det gör att den inte kan leva så djupt utan håller sig grunt. Därför är vikar ofta bra ställen för sutarfiske. Sutaren går även längst in bland vass och näckrosor, men där kan fisket bli väldigt besvärligt. Sutaren är inte ensam om de här ställena utan här får du ofta bonusfiskar som mört och brax.

Den bästa perioden för sutarfiske är sommaren, de leker när vattentemperaturen har uppnått cirka 19-20°C, det vill säga slutet på maj till början på juni. Precis innan deras lek brukar fisket vara väldigt bra. På höst och vår kan du få sutare men fisket är inte lika bra, på vintern är det i stort sett omöjligt då sutaren oftast ligger i en dvala.

Källa: Wikipedia, Fiskefakta, Fiskejournalen

Minimera
Kontakta oss
Minimera
Mina favoriter

Inga favoriter

Vårgårda kommun

Telefonnummer
Växel: 0322 - 60 06 00

Stängd lunch 12.00-13.00

Öppettider
Måndag: 08.00-18.00
Tisdag-torsdag: 08:00-16:30
Fredag: 08:00–15:00
Dag före helgdag: 08:00–15:00

Organisationsnummer
212000-1454

Fakturaadress

Fakturaväxel InExchange

E-fakturaadress 2120001454

GLN 7362120001453

PEPPOL 0007:2120001454

Om e-faktura

Besök oss

Besöksadress
Kungsgatan 45

Postadress 
44780 Vårgårda

E-post
kommunen@vargarda.se

Licensierad under creative commons

Licensierad under Creative Commons