Meddelande

SMHI meddelar gul varning natten till måndag. Ett lågtryck ger kraftiga väst eller nordvästvindar med mycket hårda vindbyar, lokalt stormbyar under natten till måndag.

PDF
Senast publicerad:

Beredskapsveckan 2021 - Demokrati

Demokratin firar 100 år i Sverige i år, vilket uppmärksammas över hela landet på alla nivåer. Vår demokrati är ett av fem skyddsvärden som Sveriges samlade beredskap ska kunna skydda och försvara. Ett aktivt skydd av demokratin är därmed en viktig del i arbetet med krisberedskap och civil beredskap.

Demokrati börjar i det lilla, exempelvis i tilliten oss människor emellan, att vi hjälps åt, så väl i vardagen som när något hotar oss och inte lämnar någon bakom som kanske har sämre förutsättningar.

Beredskapsveckan 2021 vill uppmärksamma varje människas engagemang och delaktighet i samhället. Här kommer också källkritik och påverkan/propaganda in. Vi vill ge en insikt om vi alla är en del av Sveriges beredskap vilket ytterst handlar om att vi ska få fortsätta leva i ett öppet och demokratiskt land.

Vad ska du som invånare göra?

Målet med beredskapsveckan är att fler privatpersoner reflekterar över hur de kan lösa vardagen vid kris och krig samt skaffar sig en hemberedskap.

Det handlar alltså om att hämta information, skaffa sig kunskaper, men framför allt fundera och reflektera om vad du ska/kan/bör göra i händelse av olika allvarliga störningar i vår vardag.

Under beredskapsveckan kommer Vårgårda kommun publicera filmer och scenarion som har som mål att få dig som tar del av det, att fundera kring din egen beredskap.

Samlad sida med delar om beredskap

Artiklar under beredskapsveckan

Vid en händelse kan vi hjälpas åt

Att handla åt en granne, är det en sån stor sak? Jo men faktiskt, för om krisen eller kriget kommer är det viktigt att vi är vara vid att hjälpas åt. Adam är alltså en viktig del av Sveriges beredskap, och det är du också.

Du är källkritisk och vet att det finns de som vill påverka och ge fel information

I tider när falsk information skapar oro är det bra att du är källkritisk, kollar upp och är påläst. Rebecka är en del av Sveriges beredskap, och det är du också.

Att vi skapar möjligheter att klar oss vid störningar

Alla fattar inte grejen med ett grönsaksland, men tänk om mataffären måste stänga? Kanske på grund av en it-störning. Då kan några extra morötter komma väl till pass. André är alltså en viktig del av Sveriges beredskap, och det är du också. Du behövs och din insats gör skillnad.

Scenarios att fundera kring - hur är beredskapen?

Vårgårda kommun

Telefonnummer
Växel: 0322 - 60 06 00

Stängd lunch 12.00-13.00

Öppettider
Måndag: 08.00-18.00
Tisdag-torsdag: 08:00-16:30
Fredag: 08:00–15:00
Dag före helgdag: 08:00–15:00

Organisationsnummer
212000-1454

Fakturaadress

Fakturaväxel InExchange

E-fakturaadress 2120001454

GLN 7362120001453

PEPPOL 0007:2120001454

Om e-faktura

Besök oss

Besöksadress
Kungsgatan 45

Postadress 
44780 Vårgårda

E-post
kommunen@vargarda.se

Licensierad under creative commons

Licensierad under Creative Commons