Vårgårda kommun arbetar för att begränsa smittspridningen med särskilt fokus på riskgrupper. Vi strävar efter att upprätthålla prioriterade verksamheter, och har beredskap för en eskalerande situation. Vi följer Folkhälsomyndigheten och andra myndigheters rekommendationer. Dessa uppdateras kontinuerligt, vilket gör att kommunen också behöver fatta beslut med kort varsel.

Senast publicerad: 2020-12-14

Nya allmänna nationella råd från 14 december

Från och med den 14 december gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Samtidigt upphävs de lokala allmänna råd som gällt i Västra Götaland. De nya råden innebär att vi får fira jul och nyår med en mindre krets av människor.

De nya nationella råden innebär en skärpning kring det personliga ansvaret och att alla är skyldiga att vidta försiktighetsåtgärder. Vi ska bland annat:

• begränsa nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer vi normalt träffar. Det kan till exempel vara de vi bor tillsammans med eller bara några få vänner eller närstående utanför hushållet.
  • undvika att ingå i flera olika grupper.
  • umgås utomhus om det går och se till att hålla avstånd.
  • undvik att vara nära varandra, framförallt i mindre utrymmen under en längre tid.
  • undvika platser där det finns trängsel. Handla ensam om det är möjligt.
  • undvika att resa om det inte är nödvändigt. Om det är nödvändigt ska det ske på ett smittskyddsäkert sätt.
  • arbeta hemifrån så ofta det är möjligt.

Det är viktigt att begränsa antalet personliga möten även under storhelgerna och åtta personer är därför den nya normen för alla sociala situationer.De nya råden gäller tillsvidare. Restriktionen om maximalt åtta personer vid en allmän sammankomst och offentlig tillställning ligger kvar.

Mer information hos Folkhälsomyndigheten om de nya nationella allmänna rådenlänk till annan webbplats

Rekommendationer under kommander helger och högtiderlänk till annan webbplats

Tillsammans tar vi ansvar för att minska smittspridningen

Pandemin är inte över. Det är viktigt att vi fortsätter hålla i, hålla ut, hålla avstånd och hålla kontakten. Följ rekommendationer hos ansvariga myndigheter och:

• Stanna hemma om du känner dig sjuk. Om du misstänker att du fått covid-19 – kontakta din vårdcentral för att testa om du blivit smittad.
  • Tvätta händerna med tvål och varmt vatten ofta.
  • Håll avstånd, undvik större sociala sammanhang, ta personligt ansvar.
  • Hjälp till att minska trängseln i kollektivtrafiken. Gör plats för de som måste fram – res bara om du måste.
  • Personer över 70 år och riskgrupper omfattas av samma rekommendationer som alla andra grupper i samhället.
  • För dig som är vuxen eller går på gymnasiet och delar hushåll med någon som har covid-19 gäller särskilda förhållningsregler. Arbeta eller studera hemifrån under minst sju dagar och träffa så få personer som möjligt. Även symtomfria yngre barn och elever rekommenderas att stanna hemma.
  • Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela enbart bekräftad information från trovärdiga källor