Senast publicerad:

Folkhälsomyndighetens rekommendationer från den 1 november

Den 1 november ändras rekommendationerna till vuxna och barn om att stanna hemma vid symtom. Då ändras också rekommendationerna om vem som ska testa sig och när.

De förändringar som genomfördes den 29 september gäller fortfarande. Då togs bland annat begränsningar för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar bort.

Följande rekommendationer gäller för barn som inte börjat skolan samt alla vaccinerade och de som haft bekräftad covid-19 det senaste halvåret:

• De bör stanna hemma om de har symtom som kan vara tecken på en luftvägsinfektion. Tecken på en luftvägsinfektion kan till exempel vara halsont, feber, hosta och sjukdomskänsla.
  • De behöver som regel inte testa sig för covid-19.

Följande rekommendationer gäller alla från förskoleklass (från cirka 6 år) och äldre som inte är vaccinerade:

• De bör testa sig för covid-19 så snart som möjligt.

Ovanstående grupper kan komma tillbaka till förskola, skola, arbete och fritidsaktiviteter förutsatt att de inte testats positivt för corona, när de:

• varit feberfria ett dygn och
  • känner sig friska, även om de fortfarande har vissa luftvägssymtom.

I de allra flesta fall innebär det att de behöver vara hemma från ett par dagar upp till en vecka. Individer och vårdnadshavare behöver med stöd av dessa rekommendationer göra en egen bedömning av när de själva eller barnet har ett tillräckligt gott allmäntillstånd för att återgå till förskola, skola, fritidsaktiviteter och arbete.

De som testat positivt ska stanna hemma och följa förhållningsreglerna för den som är smittad av covid-19. Detta ändras inte den 1 november.De kan komma tillbaka till förskola, skola, arbete och fritidsaktiviteter om de

• stannat hemma minst sju dygn från när symtomen började
  • varit feberfria de två senaste dygnen
  • känner sig friska, även om de fortfarande har vissa luftvägssymtom.