Covid-19

Vårgårda kommun följer händelseutvecklingen av coronaviruset, covid-19 och arbetar aktivt med beredskap för att kunna förhindra och hantera eventuell smittspridning. Vi utgår från ansvariga myndigheters rekommendationer med målet att kommunens verksamheter ska vara förberedda och påverkas så lite som möjligt.

Senast publicerad:

Förskolor, skolor och fritidshem hålls öppna

Alla som finns i vår verksamhet behöver höra av sig till oss vid bekräftad smitta, för att vi ska kunna avgränsa och minimera risker för andra. Meddela därför alltid rektor till den arbetsplats du arbetar på, eller den förskola/skola du har dina barn vid.

Vårgårda kommun har tagit fram en plan för den egna organisationen. Däremot kan vi inte veta omfattningen för andra aktörer. Även om ett beslut om stängning kommer från regering behöver skolorna hållas öppna. Det för att kunna göra en bedömning av i vilken omfattning vi måste ha skolverksamhet för barn till föräldrar i samhällsviktig verksamhet.

Vi har lagt upp information om samhällsviktig verksamhet som förklarar vad det är.

Den som får symtom på covid-19 ska stanna hemma och kontakta sin vårdcentral för provtagning.

Förhållningsreglerna tillsammans med skyddsplikten enligt smittskyddslagen innebär bland annat:

Man ska arbeta eller studera hemifrån under minst sju dagar. Den som inte kan arbeta hemifrån kan ansöka om smittbärarpenning från Försäkringskassan.

• Man ska träffa så få personer som möjligt, hålla avstånd utomhus och inte vara med på fritidsaktiviteter där man kan träffa andra.
  • Inte åka kollektivtrafik, färdtjänst eller taxi.
  • Bara handla i mataffärer eller på apotek om man absolut måste och inte har några symtom.
  • Vara noga med att tvätta händerna ofta.
  • Berätta om att man är hushållskontakt till en person med covid-19 om man har kontakt med personal i hälso- och sjukvården.