Meddelande

Trygghetslarmen är nu åter fungerande. Trots det allvarliga i situationen fungerade arbetet väl under gårdagen, detta tack vare vår kompetenta personal inom hemtjänsten. Alla samarbetade och hade fokus på att säkerställa våra äldres trygghet, både med extra besök och telefonsamtal. En eloge till alla er som arbetar för att se till att vårgårdaborna ska få hjälp och kunna känna sig trygga dygnets alla timmar!

PDF
Senast publicerad:

Tips på hur du sparar vatten

I genomsnitt använder varje person i Sverige 140 liter vatten per dygn. Vi är vana vid att kunna använda vatten obegränsat. Under torkan som råder behöver vi minska vårt användande av vatten genom ett mer medvetet beteende. Här kommer några tips på hur du kan spara vatten i din vardag.

Små ändringar i vardagen kan göra stor skillnad

Vi är vana vid att kunna använda vatten obegränsat. Men vi behöver ha ett mer medvetet beteende när det gäller vårt användande av vatten. Länsstyrelsen i Västra Götaland har tagit fram tips på hur du kan spara vatten:

Korta ner dina duschar

 • När du duschar förbrukas 6 till 45 liter vatten i minuten. Varje minut du sparar i duschen, sparar alltså vatten. Tips! - Stäng av vattnet i duschen när du tar i schampo/balsam och när du tvålar in dig.

Stäng av kranen när du borstar tänderna

 • Du sparar upp till 6 liter vatten i minuten genom att stänga av kranen när du borstar tänderna eller rakar dig.
 • Om du är en av dem som borstar eller rakar dig med kranen rinnande, förbrukar du upp till 24 liter vatten per dag!

Diska smart!

 • Vid en normalstor disk under rinnande vatten går det åt ungefär 120 liter.
 • Organisera disken och skrapa av fett och matrester innan du diskar så går det åt mindre vatten för att få disken ren.
 • Använd diskbalja för handdisk istället för att diska under rinnande vatten.
  Använd samma glas till dricksvatten under dagen så sparar du disk!

Sätt ut en regnvattentunna

 • Om du bor i hus kan du ställa en regnvattenbehållare under takrännan. Du kan använda det uppsamlade vattnet till att vattna plantorna, putsa fönster eller annat.

Utnyttja kylskåpet effektivt

 • Istället för att låta vattnet rinna tills det är kallt när du vill ha ett glas vatten, fyll istället en kanna med vatten och ställ den i kylskåpet.

Tvätta smart i tvätt- och diskmaskinen

 • Se efter om kläderna verkligen behöver tvättas. I många fall räcker det med att punktbehandla en fläck eller att hänga ut plagget på vädring.
 • Försök att tvätta fulla maskiner. Detta gäller både tvätt- och diskmaskinen. På det sättet undviker du att tvätta halvfullt, och sparar tonvis av vatten – särskilt om dina maskiner inte är vattensmarta.

Undvik att bada i badkar

 • Ett badkar rymmer cirka 200 liter. Det är mer än en medeldygnsförbrukning för en person i Sverige. Ta en snabb dusch i stället.

Reparera droppande kranar

 • Fixa en droppande kran för att förhindra att upp till 15 liter vatten varje dag försvinner ner i avloppet – till ingen nytta. Det motsvarar nästan 5 500 liter om året.

Tvätta bilen i modern biltvätt

 • Tvätta din bil i en modern biltvätt. Det finns både automatiska och gör-det-själv-hallar. Biltvätten ska ha oljeavskiljare eller reningsverk för att rena det smutsiga vattnet från tvätten. Välj en tvätt som har vattenåtervinning och allra helst en som är miljömärkt.

Det här var bara några saker du kan göra för att minska din vattenförbrukning. Läs fler tips på Länsstyrelsens webbplats om hur du sparar vatten . Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Minimera
Kontakta oss
Minimera
Mina favoriter

Inga favoriter

Vårgårda kommun

Telefonnummer
Växel: 0322 - 60 06 00

Stängd lunch 12.00-13.00

Öppettider
Måndag: 08.00-18.00
Tisdag-torsdag: 08:00-16:30
Fredag: 08:00–15:00
Dag före helgdag: 08:00–15:00

Organisationsnummer
212000-1454

Fakturaadress

Fakturaväxel InExchange

E-fakturaadress 2120001454

GLN 7362120001453

PEPPOL 0007:2120001454

Om e-faktura

Besök oss

Besöksadress
Kungsgatan 45

Postadress 
44780 Vårgårda

E-post
kommunen@vargarda.se

Licensierad under creative commons

Licensierad under Creative Commons