Nu börjar det bli aktuellt med information om valet 2022 den 11 september. Kommunen har samlat information och några nyheter som är bra att känna till för både väljare och partier. Det finns en länk under genvägar som går direkt till sidan.
Kriget i Ukraina är något som påverkar oss alla, och många vill hjälpa till, här har vi samlat svar på några av de frågor som vi får. Sist finns de senaste nyheterna om vad som händer i Vårgårda med anledning av händelsen.
Flyktingströmmen från Ukraina är mycket stor och det svenska flyktingmottagandet är på agendan. Kommunen ser just nu över vilka lokaler som skulle kunna vara lämpliga och som finns att tillgå om flyktingar behöver tas om hand i Vårgårda. Samtidigt samverkar kommunen med flera andra aktörer, såsom länsstyrelsen, Migrationsverket, MSB, civilsamhället och andra viktiga aktörer och följer händelseutvecklingen.
Kommunernas ansvar är framförallt att ordna skola och förskola till asylsökande. Kommunerna ansvarar också för boende och omsorg för ensamkommande barn, och kommunens överförmyndare förordnar god man till ensamkommande barn.
Har personen sökt enligt massflyktsdirektivet hos migrationsverket så har man möjlighet att söka ersättning enligt LMA hos socialtjänsten under handläggningstiden hos migrationsverket.
Det som behövs styrkas vid ansökan är:
Vi tar emot sökande under följande tider på kungsgatan 38 (Kompetenscenter):
Information om myndigheters ansvar Länk till annan webbplats.
Vid kriser och allvarliga händelser är det extra viktigt att vara källkritisk. Leta information från flera olika källor för att få en rättvis bild av läget och sprid inte obekräftade rykten. På Krismyndigheten finns samlad information om omvärldsläget och det som händer just nu i Ukraina. Där finns även information som riktar sig direkt till barn och unga.
De personer som just nu flyr från Ukraina har flera olika möjligheter att vistas i Sverige. Dels har de möjlighet att vistas i Sverige under 90 dagar utan någon särskild åtgärd. Individerna ansvarar då själva för att ordna husrum och försörjning. De har också möjlighet att söka asyl eller uppehållstillstånd med stöd av massflyktsdirektivet. Migrationsverket kan då erbjuda boende och ekonomisk ersättning.
Personer som kommer från Ukraina har möjlighet att söka asyl i Sverige på grund av skyddsskäl. Detta görs hos Migrationsverket som då ansvarar för att ordna boende samt att personerna då har möjlighet att söka ekonomisk ersättning hos dem.
EU har fattat beslut om att aktivera massflyktsdirektivet. Detta innebär att personer från Ukraina kan få omedelbart skydd i Sverige och ett tidsbegränsat uppehållstillstånd. Även för dessa personer så ansvarar Migrationsverket för att erbjuda en boendeplats samt ekonomiskt stöd.
Både de barn som ansökt om asyl eller uppehållstillstånd med stöd av massflyktsdirektivet har rätt till skolgång i den kommun där de vistas. Skolan har sedan tidigare en god vana vid att ta emot nyanlända barn i skolan.
Barn som vistas viseringsfritt i Sverige under de första 90 dagarna (som ej sökt uppehållstillstånd eller asyl) har inte rätt till skolgång.
Många, både barn och vuxna, känner sig oroliga med anledning av krisen i Ukraina. Du som är elev kan vända dig till de vuxna på skolan om du behöver någon att prata med. På denna sida finns tips för både barn och föräldrar kring hur man kan prata om kriser och vart man kan vända sig.
Läs mer om hjälp om du mår dåligt Länk till annan webbplats.
Råd vid oro - barn Pdf, 402.6 kB.
Råd till dig som vuxen om situationen i Ukraina Pdf, 82.8 kB.
Många vill hjälpa till och skänka saker. Hjälporganisationer på plats vid gränsen till Ukraina vittnar om att mycket saker kommit, ibland för mycket och fel saker. Ett bra alternativ är att skänka till lokala hjälporganisationer som finns och som har en vana av att organisera detta.
Kommunen har ingen möjlighet att ta emot och distribuera saker.
Tack för att du tar ansvar och vill göra en god gärning! Det är bra om du tänker igenom hur länge du kan erbjuda husrum. Om du planerar att ta emot människor i ditt hem, fundera över dina egna begränsningar. Hur länge kan du ha människor boende i ditt hem? Kan du ta emot människor som enbart talar ukrainska? Kan du ta emot barn med särskilda behov? Vad klarar du ekonomiskt?
Eftersom det är frivilligt för privatpersoner att erbjuda husrum åt flyktingar kan kommunen inte erbjuda någon kompensation. Kommunen har inte heller något samordningsfunktion och kommer inte kunna hänvisa människor till dig, Migrationsverket är den myndighet som ska tillse att flyktingar får boende.
Det är i nuläget inte aktuellt att ställa i ordning skyddsrum - det sker först när regeringen fattar beslut om höjd beredskap. Men du som vill veta var ditt närmsta skyddsrum finns eller hur det används kan göra det här:
Telefonnummer
Växel: 0322 - 60 06 00
Stängd lunch 12.00-13.00
Öppettider
Måndag: 08.00-18.00
Tisdag-torsdag: 08:00-16:30
Fredag: 08:00–15:00
Dag före helgdag: 08:00–15:00
Organisationsnummer
212000-1454
Besöksadress
Kungsgatan 45
Postadress
44780 Vårgårda
E-post
kommunen@vargarda.se