Det råder från och med 12 april 2021 bevattningsförbud i Vårgårda. Detta för att minska risken att vattenbrist uppstår. Förbudet gäller till och med 5 juni 2021. Det gäller bland annat förbud mot att fylla pooler eller vattna gräsmattor.
Det är relativt vanligt att ungdomar vid något enstaka tillfälle begår brott. Men det är ett fåtal unga som står för det mesta av brottsligheten bland ungdomar. De som begår många brott har relativt ofta problem både i skolan och hemma. De umgås ofta med andra ungdomar som begår brott och de har en tillåtande attityd till att begå brott.
När man fyller 15 år blir man straffmyndig. Det finns särskilda bestämmelser för unga lagöverträdare – till exempel hur polis, åklagare och domstol ska handlägga ärenden. Ungdomar kan dömas till exempelvis böter och fängelse – men personer under 21 år får sällan fängelsestraff.
Det finns forskning om vilka riskfaktorer som kan leda till att en person blir kriminell. Det kan handla om att man som barn är aggressiv, förstör för andra, har sönder saker, är allmänt bråkig, har koncentrationssvårigheter och har svårt att umgås med andra barn och vuxna. En riskfaktor kan också vara om barn har svårt att följa med i skolarbetet och har svårt att kontrollera känslor. Detta leder ofta till problem med kamrater och skola och kan vara en grogrund för att senare börja begå brott.
Barn och ungdomar som begår kriminella handlingar lever ofta med en stark utsatthet. Föräldrarna kan till exempel missbruka alkohol eller droger, må psykiskt dåligt eller av andra skäl ha svårt att ge barnet kärlek och trygghet. Även olämpliga uppfostringsmetoder och konfliktladdade skilsmässor kan påverka barnets utveckling. Det finns även ett samband mellan en riskfylld livsstil och brott. En riskfylld livsstil kan vara att ofta vistas i centrum under kvällstid, att umgås med kamrater som har begått brott samt att ofta dricka sig berusad.
Elevhälsan är en verksamhet inom skolan som erbjuder medicinsk, psykologisk, social och specialpedagogisk kompetens.
Genom socialtjänsten kan du som barn, ungdom eller förälder få stöd på olika sätt. Vi erbjuder till exempel samtal och rådgivning.
Kontaktinformation - Individ- och familjeomsorg
Dygnet runt kan du ringa Sjukvårdsrådgivningen för att få rådgivning av en sjuksköterska om var du i första hand bör vända dig.
Telefon: 1177
Mer information: Sjukvårdsrådgivningen
Solrosens familjestöd vänder sig till dig som:
Solrosen familjestöd är verksamma i Familjens hus. Här kan du möta familjebehandlare, ungdomsbehandlare och vuxenbehandlare inriktning missbruk.
Kontaktinformation Solrosen - Familjens hus
Du som känner ångest, oro och nedstämdhet kan också vända dig till din vårdcentral.
Kontaktinformation - Närhälsan vårdcentraler
UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO kan du få svar och stöd när du känner dig nere.
På BUP tar man emot barn och ungdomar upp till 18 år med allvarliga psykiska problem. Man utreder, behandlar och ger stöd till barn och deras familjer.
Ring 020-22 00 60 för kostnadsfri psykologisk hjälp, öppet klockan 13-22 alla dagar.
Mini-Maria finns för alla som ännu inte fyllt 21 år men som har frågor om, ett riskbruk eller ett missbruk av alkohol, droger eller spel om pengar. På mottagningen arbetar socionomer, sjuksköterskor, psykologer och läkare tillsammans för att hjälpa unga från Borås, Bollebygd, Herrljunga, Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn och Vårgårda. På mottagningen erbjuds råd, stöd och behandling och för att komma till Mini-Maria behövs ingen remiss eller biståndsbeslut utan alla är välkomna att kontakta Mini-Maria.
Alla kontakter med Mini-Maria är kostnadsfria och personalen har tystnadsplikt.
Koll på soc svarar på barns frågor om socialtjänsten. Informationen utgår ifrån barns rättigheter och möjlighet till stöd från socialtjänsten.Koll på soc
Telefonnummer: 08-501 62 900
Länsenheten för Ätstörningar
På webbplatsen ätstörning.se finns information kring ätstörning. Där hittar du också länkar för kontakt med Länsenheten för ätstörningar. Ätstörning.se
BRIS - Barnens Rätt i Samhället
BRIS kan alla under 18 år ringa, e-posta eller chatta för att prata med en vuxen om vad som helst. Det är gratis och ingen kan se att det är du som ringer eller att du har ringt. Du behöver inte tala om vem du är och du bestämmer själv vad du vill prata om. Om du vill kan du också skriva till en vuxen på BRIS eller chatta i BRIS-chatten.
Telefon: 116 111
Livlinan
Livlinan.org ger stöd och information till unga som lever nära någon med psykisk ohälsa. På sajten kan du ställa frågor anonymt och ta del av andras erfarenheter och läsa om vad det finns för hjälp att få.
Nationella hjälplinjen
Ring 020-22 00 60 för kostnadsfri psykologisk hjälp, öppet klockan 13-22 alla dagar.Koll på socKoll på soc som svarar på barns frågor om socialtjänsten. Informationen utgår ifrån barns rättigheter och möjlighet till stöd från socialtjänsten.
Telefonnummer
Växel: 0322 - 60 06 00
Stängd lunch 12.00-13.00
Öppettider
Måndag: 08.00-18.00
Tisdag-torsdag: 08:00-16:30
Fredag: 08:00–15:00
Dag före helgdag: 08:00–15:00
Organisationsnummer
212000-1454
Besöksadress
Kungsgatan 45
Postadress
44780 Vårgårda
E-post
kommunen@vargarda.se