Meddelande

Eldningsförbud - Förbud mot eldning i skog och mark utanför sammanhållen bebyggelse. Förbudet gäller från 2023-06-01 kl. 15.00 fram till beslut om föreskriftens upphävande. Förbudet omfattar aktiviteter som eldning, grillning och annan bränning med fasta bränslen (ved, kol, briketter, gräs, ris, grenar etcetera). Förbudet omfattar inte grillning och matlagning vid iordningställda platser utformade så att faran för antändning och spridning är låg. Undantag från förbudet kan i särskilda fall medges av Vårgårda kommun.

PDF
Senast publicerad:

Mat/lunch - skolmat

Lunchen är en viktig del av skoldagen för barn och ungdomar och måltiden ska främja både hälsan och lärandet.

I skollagen står att maten i förskolan och grundskolan ska vara näringsriktig och kostnadsfri. Livsmedelverket ger oss riktlinjer för att nå de rekommendationer som gäller barn och ungdomars intag av näringsämnen, bland annat vitaminer, rätt fettkvalitet och mineraler. Kostenhetens uppdrag är att servera en väl sammansatt kost och vi kan när som helst bli uppsökta av skolverket som kontrollerar att vi har näringsberäknade måltider.

Specialkost

Om ditt barn behöver specialkost eller om kostbehoven förändras, är det viktigt att det anmäls. till kostenheten Länk till annan webbplats. varje nytt läsår.

Senast 1 september varje år behöver vårdnadshavare skicka in en ny ansökan om specialkost eller anpassad måltid till kostenheten för att fortsätta tillaga dessa från tidigare läsår. Har ingen ny ansökan lämnats in kommer specialkosten eller den anpassade måltiden att avslutas.

Nytt för 2023 är att det kommit en riktlinje om specialkost och ny anmälan via e-tjänst. I den nya anmälan kommer man att behöva bifoga ett läkarintyg beroende på vilken specialkost det gäller.

Därför är det ytterst viktigt att det anmäls till kostenheten varje nytt läsår. Vid förändringar under läsåret, meddela kostenheten omgående.

Vid sjukdom, ledighet, eller fasta meddelas kostenheten före klockan 08:00 – Detta för att undvika att maten tillagas och slängs i onödan.

Vid ändrade förhållanden under läsåret, meddela kostenheten omgående. Vid sjukdom, ledighet, eller fasta, meddela kostenheten före klockan 08.00.

Detta behöver göras för att våra gäster ska få den mat de behöver, och för att undvika att mat tillagas och slängs.

Mailadress till kostenheten: kostenheten@vargarda.se

Tillagningskök

Gullhögskolans kök lagar ca 2000 portioner varje dag. En tredjedel serveras i Gullhögskolans restaurang och resten skickas till mottagningskök inom skola och förskola i kommunen. Våra mottagningskök får huvudkomponenten från Gullhögskolans kök. Ris/potatis/pasta och salladsbuffén tillagas i mottagningsköken.

Alla skolrestauranger är idag utrustade med serveringsdiskar som har värme respektive kyla.Vi har två förskolor i tätorten som lagar maten på plats. Det är Algutstorps förskola och Björkhyddan/Kesberg förskola. Lena skola har ett tillagningskök där man lagar mat till Lena Skola och förskola.

I Vårgårda kommun finns ett Måltidspolitiskt program som ger oss riktlinjer att arbeta mot. Det säger bland annat att andelen ekologiska livsmedel ska vara minst 30% av livsmedelskostnaden, att bananer och kaffe i kommunen ska vara Fairtrade/KRAV-märkta och att matsedeln ska vara näringsberäknad.

Ekologiska livsmedel:

Vi har under några år jobbat för att öka andel ekologiska livsmedel i skolrestaurangerna och i förskolorna.

2018 har Gullhögskolan gjort ekologiska inköp för 28,8% av livsmedelsbudgeten och förskolor med tillagningskök 33%. Totalt blev det 30%.

Vissa varor är nästan alltid ekologiska tex: Mjölk, ost, morötter, broccoli, majs och rågknäcke. Fisk är alltid MSC*märkt. Bananer och personalkaffe är även fairtrade/rättvisemärkt** Övrigt utbud i mån av tillgång och pris.

*MSC är en miljömärkning av fisk. Det gynnar ett hållbart fiske och garanterar att fisken inte kommer från ett överfiskat bestånd.

** en produktmärkning som skapar förbättrade levnads- och arbetsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer.

Svenska livsmedel

När vi serverar kött strävar vi efter att alltid ha svenskt.

Vi köper svensk frukt och svenska grönsaker när det finns tillgång. Under vinterhalvåret drar vi ner på växthusodlade grönsaker från andra länder.

Resultatet från 2018 var 67% av det totala inköps beloppet från Sverige. 100% av alla ägg är inköpta i Sverige och en stor del av dessa från våran lokala leverantör Landakullen.

Inom skola och barnomsorg är 92% av köttet som vi serverar från Sverige och 99% av oberedda fågelprodukter från Sverige

Vill du ta del av vår skolmatsedel så finns appen ”Skolmaten” att hämta hem. Matsedeln finns även på Vårgårda kommuns webbsida.

Skolmjölkstöd

Vårgårda kommun är en del av EU:s skolmjölkstöd. Syftet med detta EU-stöd är att ge fler elever möjlighet att dricka mjölk i skolan. Också att lära barnen mer om jordbruk, miljö och om hållbar och bra mat i allmänhet. Utbildningsåtgärder som ingår i den ordinarie undervisningen kring hållbar utveckling för såväl hälsan som miljön är en del av skolmjölkstödet.

EU:s logotyp,
Skolmatsakademin webbsida

Text

Minimera
Kontakta oss
App skomaten, läs matsedel i din mobil genom Skolmaten
Minimera
Mina favoriter

Inga favoriter

Vårgårda kommun

Telefonnummer
Växel: 0322 - 60 06 00

Stängd lunch 12.00-13.00

Öppettider
Måndag: 08.00-18.00
Tisdag-torsdag: 08:00-16:30
Fredag: 08:00–15:00
Dag före helgdag: 08:00–15:00

Organisationsnummer
212000-1454

Fakturaadress

Fakturaväxel InExchange

E-fakturaadress 2120001454

GLN 7362120001453

PEPPOL 0007:2120001454

Om e-faktura

Besök oss

Besöksadress
Kungsgatan 45

Postadress 
44780 Vårgårda

E-post
kommunen@vargarda.se

Licensierad under creative commons

Licensierad under Creative Commons