PDF
Senast publicerad:

Låna digitalt

Flicka lyssnar på ljudbok i smartphone

Biblio – en app för digitala böcker

Nu finns en app för bibliotekets digitala böcker – Biblio!

Du loggar in i appen med lånekortsnummer och PIN-kod, och kan sedan söka direkt i appen efter ljudböcker med bra ljudkvalitet, och e-böcker. Böckerna kan du sedan välja att strömma via appen, eller ladda ner och läsa eller lyssna på offline. Biblio finns för både iOS och Android och kan hämtas i App Store eller Google Play.

Du kan göra max 5 lån i appen per vecka. Det går inte att återlämna en digital bok för att göra ett nytt lån. Begränsningen är en spärr som är satt av ekonomiska skäl, och något som i princip alla Sveriges folkbibliotek måste använda sig av när det gäller utlåningsbara digitala media.


Gör så här:

  1. Hämta appen Biblio till din iOS- eller Android-enhet. Biblio kräver Android 5.0 eller senare och iOS 10.3 eller senare.
  2. Starta appen och välj biblioteket Vårgårda bibliotek
  3. Skriv in ditt lånekortsnummer och din PIN-kod.
  4. Nu kan du börja söka på titel eller författare. I menyn finns utvalda kategorier, topplistor och boktips. E-böcker har en liten rosa ikon bredvid sig, och ljudböcker har en liten blå.
  5. Välj den titel du är intresserad av och klicka sedan på "Låna".
  6. Ljudböcker börjar spelas upp, och både ljud- och e-böcker finns nu under "Mina lån" i 28 dagar. Spelaren kommer automatiskt ihåg var någonstans i boken du slutade lyssna om du pausar eller stänger av. Efter 28 dagar tas boken automatiskt bort. Har du inte hunnit lyssna klart kan du då låna om boken.
 

I menyn hittar du:

  • Mina lån. Här hittar du dina aktiva lån som du kan fortsätta läsa eller lyssna på.
  • Kategorier. Här kan du bläddra i olika tipslistor. Bland annat Biblioteket tipsar, nyheter, topplistor och för barn.
  • Inställningar. Här kan du bland annat välja om du vill spara dina utgångna lån eller inte. Det går att ställa in så att det bara går att lyssna genom wi-fi, och alltså inte använda mobildata till att ladda ner eller strömma böckerna. Du kan också ställa in hur många sekunder du vill hoppa framåt eller bakåt i ljudböckerna i spelaren.
  • Support. Här finns svar på de vanligaste frågorna om appen och dess användning.
  
 
Bibblix logga

Bibblix: en bok-app för barn!

I Bibblix kan du hitta en bra bok på olika sätt. Bibblix är en app med böcker och lästips, för dig som vill läsa på fritiden. Det finns mer än 2000 böcker att välja bland. Den är gjord för dig som är 6 till 12 år, men det finns också många ungdomsböcker att läsa i appen. Det är en läs- och tips-app för smarta mobiler och surfplattor. Varje vecka fylls Bibblix på med nya böcker och tips.

Bor du i Vårgårda kommun kan du använda Bibblix. Då får du låna upp till fem böcker i veckan i appen. Varje lånad bok ligger kvar i fyra veckor.

Hitta en bok: Du kan hitta en bok i Bibblix på olika sätt. Kolla i nyhetslistan eller månadens temalista, välj ett särskilt ämne eller ålder. Letar du efter en speciell bok skriver du vad den heter i sökrutan. Du kan också skriva in författarens namn.

Läs direkt i Bibblix: I Bibblix finns många böcker att läsa direkt. Du kan provläsa någon sida innan du lånar boken. Det här går bra på olika sorters mobiler och surfplattor.

Listor: En annan bra sak: du kan göra listor i Bibblix. Ifall du hittar en bok som du vill läsa senare. Eller om du vill komma ihåg vilka böcker du har läst.


Gör så här:

Ladda ner appen Bibblix från Google Play Länk till annan webbplats. eller App store Länk till annan webbplats.. Den är gratis och du kan ha den i en smart mobil och på en surfplatta.

Bibliotekskort och pin-kod: För att kunna använda Bibblix behöver du ditt bibliotekskort och den pin-kod du använder när du lånar böcker på biblioteken. Prata med bibliotekspersonalen om du vill ha hjälp med inloggning.

Skapa en profil: Skapa din egen profil, med bild. Du kan också ställa in ålder.

Öppna Bibblix. Klicka på den gröna pricken där det står Ny användare. Välj en profilbild och skriv in ditt namn eller ett alias, klicka på spara.

Nu ska du skriva in ditt bibliotekskortsnummer. Det finns på baksidan av ditt bibliotekskort. Skriv de första 11 siffrorna efter varandra, utan mellanrum.

I nästa ruta skriver du in pin-koden du använder för att låna på biblioteken. Klicka på spara.

Växla användare och ställ in ålder: Nästa gång du öppnar Bibblix på samma surfplatta eller mobil är det bara att klicka på din profil. Du kan också logga in med samma bibliotekskort och profil på flera olika plattformar.

Det går bra att logga in med flera bibliotekskort och profiler på en och samma plattform. Då kan du klicka på växla profil när du vill byta.

Om du vill kan du ställa in en särskild ålder för din profil. Då blir dina sökningar styrda till böcker för den åldern.

Låna och läs: Läs mer om en bok och låna om du vill läsa den.

Det finns flera sätt att hitta en bra bok i Bibblix. Kolla i nyhetslistan, eller sök bland böcker på ett särskilt tema. Du kan också skriva in namnet på en bok eller en författare i sökrutan.

När du hittar en bok du vill läsa - klicka på den. Då får du veta vad den handlar om, hur många sidor den har och om den har bilder. Om boken hör till en serie får du veta vilken bok som kommer före och efter.

De flesta böcker kan du läsa direkt i Bibblix. Ofta får du provläsa några sidor innan du måste låna boken för att kunna läsa vidare. De böcker du har lånat syns i din profil.

Hundratals boktips: I Bibblix finns det också tips på böcker som du kan låna på ditt vanliga bibliotek. Böcker som bara finns i pappersformat. Kolla i katalogen här på bibliotekets hemsida om du vill hitta en sådan bok.

Frågor och hjälp med problem: På Bibblix webbsida finns svar på några vanliga frågor Länk till annan webbplats..

Om du behöver hjälp med appen kan du mejla till Bibblix support.Minimera
Kontakta oss
Minimera
Mina favoriter

Inga favoriter

Vårgårda kommun

Telefonnummer
Växel: 0322 - 60 06 00

Stängd lunch 12.00-13.00

Öppettider
Måndag: 08.00-18.00
Tisdag-torsdag: 08:00-16:30
Fredag: 08:00–15:00
Dag före helgdag: 08:00–15:00

Organisationsnummer
212000-1454

Fakturaadress

Fakturaväxel InExchange

E-fakturaadress 2120001454

GLN 7362120001453

PEPPOL 0007:2120001454

Om e-faktura

Besök oss

Besöksadress
Kungsgatan 45

Postadress 
44780 Vårgårda

E-post
kommunen@vargarda.se

Licensierad under creative commons

Licensierad under Creative Commons