PDF
Senast publicerad:

Svårt att läsa

Svårt att läsa?

För dig som har svårt att läsa skriven text finns det flera sätt att ändå ta del av bibliotekets utbud. Här nedan finner du en rad alternativ som biblioteket erbjuder.

Talböcker

Förutom våra ljudböcker har vi även en stor mängd DAISY-böcker. Dessa är talböcker som är inlästa av Myndigheten för tillgängliga medier (med stöd av Upphovsrättslagen) som du bland annat kan sätta bokmärken och ändra uppläsningshastighet i. Vår DAISY-hyllor finner du i mitten av biblioteket, nära de lättlästa böckerna för vuxna. Vi har fler skivor i magasinet. Är det någon speciell bok du söker men inte finner så prata med oss i personalen.

Egen nedladdning

Det finns även möjlighet att som låntagare få tillgång till egen nedladdning av talböcker, via Myndigheten för tillgängliga mediers webbplats Legimus. Där kan du söka efter talböcker och själv ladda ner dem till din dator, telefon eller surplatta. Tjänsten finns även tillgänglig som app. Prata med oss i personalen så kan vi hjälpa dig att registrera ett konto hos Legimus och visa dig hur det fungerar. Klicka på länken för att besöka Legimuslänk till annan webbplats.

Ljudmagasinet

Ljudmagasinet är en oberoende taltidning som ges ut av Förvaltningen för kulturutvecklin, före detta Kultur i Väst. Den riktar sig främst till dig som är synskadad, men även till dig som hellre lyssnar än läser. Ljudmagasinet är gratis, kommer ut varannan vecka och innehåller kultur, aktualiteter, tävlingar, relationsexpert och reportage. Klicka på denna länk för att komma till Ljudmagasinets webbplats.länk till annan webbplats

Anpassning av surfplattor

Till de flesta moderna surfplattor finns en rad inbyggda hjälpmedel – såsom exempelvis talsyntes, förstoringsfunktioner och alternativa sätt att styra och interagera med sin platta - som lätt och snabbt kan aktiveras. Utöver dessa finns även en mängd appar tillgängliga för nedladdning. Om du skulle vilja ha hjälp att anpassa din surfplatta kan du prata med personalen i informationsdisken.

Lättläst

Lättlästa böcker är både lätta att läsa och lätta att förstå. De är skrivna på så enkelt språk som möjligt, med rak ordföljd och korta meningar. Även textstorleken är lite större än vanligt i dessa böcker. Vi märker de lättlästa böckerna för vuxna med en GRÅ etikett, för lågstadiebarn med en ORANGE, för mellanstadiebarn med en RÖD och för högstadiebarn med en GUL.

Storstil

För dig som tycker textstorleken i det vanliga bokutbudet är för liten har vi en hylla med böcker med extra stor stil. Denna hylla hittar du i mitten av biblioteket, längst ner vid väggen.

Äppelhyllan

På biblioteket finns många olika sorters böcker och medier om och för barn med funktionshinder. En del av dessa är markerade med en röd äppelsymbol på bokryggen och står samlade på Äppelhyllan inne på barnavdelningen. Här finns bland annat böcker på teckenspråk, taktila böcker och DAISY, men också böcker som riktar sig till dig som är förälder till ett barn med funktionshinder.

Minimera
Kontakta oss
Minimera
Mina favoriter

Inga favoriter

Vårgårda kommun

Telefonnummer
Växel: 0322 - 60 06 00

Stängd lunch 12.00-13.00

Öppettider
Måndag: 08.00-18.00
Tisdag-torsdag: 08:00-16:30
Fredag: 08:00–15:00
Dag före helgdag: 08:00–15:00

Organisationsnummer
212000-1454

Fakturaadress

Fakturaväxel InExchange

E-fakturaadress 2120001454

GLN 7362120001453

PEPPOL 0007:2120001454

Om e-faktura

Besök oss

Besöksadress
Kungsgatan 45

Postadress 
44780 Vårgårda

E-post
kommunen@vargarda.se

Licensierad under creative commons

Licensierad under Creative Commons