Livsmedel, matförgiftning och allergireaktion
Vad du äter och dricker påverkar din hälsa. Fräscha råvaror och korrekt hantering är speciellt viktigt. När du handlar i butik, går på café eller äter på restaurang ska du kunna lita på att hygienen är god, att livsmedel hanteras som de ska och att den som säljer maten vet vad den innehåller.
Din hälsa påverkas av många saker: maten du äter, miljön du bor i, din livssituation och hur du mår. Du har ansvaret för din hälsa i din egen hand. Myndigheternas arbete syftar till att göra samhället så bra som möjligt för individen.
Livsmedel är allt vi äter och dricker, inklusive tuggummi och snus, med undantag för läkemedel. Livsmedelsverket har utarbetat normer för hur kontrollen över livsmedel skall gå till. Kommunen har sedan den direkta kontrollen över de verksamheter som hanterar livsmedel i kommunen.
Matförgiftning
Varje år drabbas cirka 500 000 personer i Sverige av matförgiftning. Ungefär hälften av de drabbade har ätit mat som har lagats i hemmet och hälften har ätit mat från restauranger, butiker med mera. Det finns många saker som du som privatperson kan göra för att hantera din mat säkrare i hemmet.
Det finns många bakterier i vår omgivning son är nyttiga för oss men en del arter gör emellertid stor skada på bland annat livsmedel. Bakterier kan spridas både genom luften, och genom kontakt med olika föremål eller händer. Det är därför viktigt att:
- Alltid tvätta händerna innan du hanterar livsmedel
- Diska redskap direkt efter användning
- Byta disktrasa ofta
- Skölja grönsaker och rotfrukter noga
- Förvara råvaror och tillagad mat åtskilda och väl övertäckta
- Kontrollera att kyl och frys håller rätt temperatur
- Snabbt kyla ner mat som ska sparas
- Återupphetta mat ordentligt till minst 70 grader
- Varmhålla mat i lägst 60 grader.
Rekommenderade temperaturer
- Djupfrysta varor ska förvaras i -18 grader eller kallare
- Kött- och mejerivaror bör förvaras i högst 8 grader.
- Köttfärs bör förvaras i högst 4 grader.
- Färsk fisk bör förvaras i högst 2 grader.
Observera att om tillverkaren skriver en lägre temperatur på förpackningen, så är det den som gäller.
Matförgiftning från livsmedelsaffär eller restaurang
Har du blivit sjuk av mat som du ätit på en restaurang eller köpt i en livsmedelsbutik? Anmäl till miljöavdelningen!
Du kan även anmäla om du upplevde att maten inte smakade som den skulle eller att köttet verkade ruttet, fisken luktade illa eller att grönsaker var mögliga.
Vad gör vi med anmälan om matförgiftning?
När vi har fått in en anmälan om misstänkt matförgiftning gör vi ett besök på matstället. Vi kontrollerar faktorer som till exempel temperaturer, att personalen inte varit sjuk och att man har kontroll över vilka varor som köps in och hur länge de förvarats. Efter besöket bedömer vi hur ärendet ska följas upp och vilka eventuella krav som behöver ställas på anläggningen.
Om det finns mat kvar från det aktuella tillfället så kan det bli aktuellt med provtagning. Vi kan däremot inte ta prover på mat som anmälaren förvarat hemma. Den hantering av maten som skett på annat håll kan vi inte belasta anläggningen/affären för. Om du vill veta hur det gått med ditt ärende är du välkommen att kontakta oss. Vid en anmälan och kvalitetsbrister kontaktar vi verksamheten och har en dialog.
Misstänkt allergireaktion
En restaurang eller café har ingen skyldighet att tillhandahålla mat som är fri från allergener. De får dock naturligtvis inte lämna vilseledande information om att en vara är fri från ett visst allergen om så inte är fallet.
Om du fått en reaktion på grund av att en matvara eller portion innehållit en allergen vilket inte framgått från ingrediensförteckningen/informationen kan du anmäla detta till miljöavdelningen. Vid kontroll efter en misstänkt allergireaktion kontrollerar vi verksamhetens rutiner för allergiinformation och separering.
Hjälpte innehållet dig?
Kontakt
Miljöavdelningen
Öppettider
Måndag-torsdag: 8.00-16.30
Fredag: 8.00-15.00
Dag före helgdag stänger växel 12.00