Gå till innehåll

Feriejobb

Är du född 2007 eller 2008 och folkbokförd i Vårgårda kommun, då har du möjlighet att söka feriejobb. Med start den 4 mars 2024 kan du ansöka om en plats. Du kommer endast att få möjlighet att få feriejobb genom kommunen en gång. Du som är 17 år och som inte haft feriejobb tidigare har förtur.

Syftet med ett feriearbete är att ge dig, som inte hittat sommarjobb chansen att få insyn i hur arbetslivet i kommunen fungerar samt att skaffa dig arbetslivserfarenhet. Syftet är också att förbereda dig inför arbetslivet efter skolan.

Ett feriearbete kan många gånger vara din chans att visa vad du går för och en språngbräda ut i yrkeslivet efter gymnasiet. Arbetet utförs i någon av kommunens verksamheter alternativt hos en förening inom kommunens geografiska område eller ett privat företag i kommunen. Som anställd arbetar du 60 timmar fördelat på tre veckor eller efter överenskommelse med arbetsgivaren.

Hur ansöker jag?

Ansök genom att klicka på länken. Tänk på att det du skriver i ansökan är grund till det feriejobb du får. Om du har specifika önskemål så skriv med det i ”övrigtrutan”.

Ansök mellan 4 mars och 24 mars

10-siffrigt personnummer

För att kunna ansöka om feriearbete i Vårgårda kommun krävs det att du har ett tiosiffrigt personnummer.

Om jag inte ansöker i tid, kan jag ändå få ett feriearbete?

Nej, du måste ansöka i tid för att ha möjlighet att få ett erbjudande om en plats. Sista ansökningsdag är 24 mars.

Vad är Mina sidor?

På Mina sidor kan du se uppgifterna i din ansökan. Här kan du också ändra dina kontaktuppgifter, till exempel om du får nytt telefonnummer.

När du ansökte fick du ett lösenord skickat till din e-post. Du loggar in på Mina sidor med hjälp av ditt personnummer och lösenord. Har du glömt ditt lösenord så klicka på glömt lösenord.

På Mina sidor ser du det feriearbete du blir erbjuden. Det finns information om arbetsplatsen och kontaktuppgifter. Tänk på att du bara får ett erbjudande.

Mina sidor kan du ha som app i din smarta telefon.

Kan jag ändra i min ansökan

Ja, du kan ändra dina val under ansökningsperioden. Efter sista ansökningsdatum kan du bara se vad du sökt och uppdatera dina kontaktuppgifter.

Det är väldigt viktigt att vi har rätt uppgifter till dig, du kan själv ändra dina uppgifter på "Mina sidor".

Behöver du hjälp med någon ändring kan du även kontakta kommunen.

Reseersättning

Vårgårda kommun betalar inte ut någon reseersättning.

När får jag besked?

Vi lämnar besked till de sökande i god tid innan. Datum anslås här.

När du blivit tilldelad en arbetsplats är det viktigt att du lämnar ett besked om du vill ha feriearbetet eller inte. Tackar du nej eller inte svarar alls går platsen vidare till annan sökande.

Glöm inte att skicka in blanketten för överenskommelse.

Denna skickar du till:

Vårgårda kommun
447 80, Vårgårda

Glöm inte att märka kuvertet med "Feriearbete - Sofia Jannesson"

Du kan även lämna in din överenskommelse i receptionen i kommunhuset Kungsgatan 45, märk då även kuvertet med "Feriearbete - Sofia Jannesson".

När börjar feriearbetet?

I Vårgårda kommun har vi valt att dela upp sommaren i två olika perioder.

Period 1: 2024-06-17 till 2024-07-05 (v2,5 v26 och v27)

Period 2: 2024-07-29 till 2024-08-16 (v31, v32 och v33)

Inom vilka arbetsområden kan jag arbeta?

Ferieplatserna delas in i olika arbetsområden. Några exempel på arbetsområden är barn/ungdom, administration, kost, lokalvård, renhållning/service, samt äldreomsorg. Mer information om arbetsområdena finns i ansökan.

Utdrag från belastningsregistret

Inom vissa arbetsområden så som till exempel arbete med barn och ungdomar krävs ett utdrag från belastningsregistret.

I utdraget står det om man är dömd för något brott som gör att man är olämplig att arbeta med barn och unga.

Sök utdraget i god tid, det tar cirka två veckor innan du får svar. Du måste lämna svaret till din arbetsgivare senast första arbetsdagen, annars får du inte börja arbeta.

Utdraget är giltigt i 12 månader. Kuvertet ska vara oöppnat. Du behåller originalet och din handledare kan ta en kopia.

Du beställer själv ett registerutdrag på Polisen.se Länk till annan webbplats.. Det tar minst två veckor innan du får registerutdraget hemskickat.

Under tiden feriearbetet pågår

När du påbörjat din anställning kommer du att få en introduktion av handledaren på arbetsplatsen. Detta är viktigt för att du ska veta vad som förväntas av dig under din period. Tänk på att hellre ställa en fråga för mycket så att du är säker på att du förstått din uppgift.

Under tiden du arbetar kommer du att fylla i din arbetstid via en länk. Din handledare kan hjälpa dig med denna.

Handledaren på arbetsplatsen kommer också se till att det finns kollegor på plats samt att det finns arbetsuppgifter. Ett tips kan vara att fråga handledaren eller annan kollega efter nya arbetsuppgifter när du är färdig med det du gjort. Det blir mycket roligare för dig som anställd och du ökar dina chanser att få med dig bra referenser från arbetsplatser.

Arbetstider

Under ditt feriearbete arbetar du 60 timmar. Beroende på vilken arbetsplats kan det se lite olika ut med tumregeln är att du arbetar fem dagar i veckan och fyra timmar varje dag eller efter överenskommelse med arbetsgivaren.

Försäkringar

Du är olycksfallsförsäkrad via Vårgårda kommun eller via respektive arbetsgivare. Försäkringen hjälper dig om du gör dig illa på din arbetsplats. Tänk på att vara rädd om personliga saker eftersom försäkringen inte täcker detta.

När betalas lönen ut

Period 1: 17/6-5/7, Utbetalning 26/7, 27/8

Period 2: 29/7-16/8, Utbetalning 27/8, 27/9

Tänk på att vara noga med att registrera dina närvarotimmar så att vi kan betala ut din lön i tid.

Lön

Timlön för ungdomarna inklusive semesterlön är i år 85 kronor.

Betala skatt på lönen

Om du ska betala skatt eller inte beror på vilka andra inkomster du har under året. Mer information hittar du hos Skatteverket.

För att ingen skatt ska dras av måste blanketten "Intyg för lön utan skatteavdrag" fyllas i, den blanketten får du bifogat tillsammans med din överenskommelse. Om du inte skickar intyget, dras cirka 30 procent från din lön. Om du betalat skatt och inte ska det kommer du få tillbaka pengarna, men först efter du deklarerat nästkommande år.

Kontakt

Sofia Jannesson

Ansvarig för Feriejobb

Kungsgatan 45, 447 80 Vårgårda

Öppettider

Måndag-torsdag: 8.00-16.30

Fredag: 8.00-15.00

Dag före helgdag stänger växel 12.00

Sidinformation

Publicerad: 2024-01-30
Senast uppdaterad: 2024-01-30
Sidansvarig: Pontus Lilja