Gå till innehåll

Fiskar i våra sjöar

Hand håller abborre

Abborre

Här kan du läsa mer om vilka fiskar som finns i våra vatten i Vårgårda.

Ett spö, lina, flöte, krok och en burk mask – mer behövs inte för ett lyckat abborrfiske. Framför allt under första halvan av sommaren är masken överlägsen allt annat. Faktum är att även fluga fungerar. Abborren är rikligast i skogslandets sjöar och strömmar. Lättast att hitta är den morgnar och kvällar, på grunt vatten i närheten av vassruggar och stenar.

Den glupske rovfisken är vanligast i skogslandets sjöar och strömmande vatten. Hösten är bästa tiden för gäddfiske. Våren kan också ge rejäla hugg. Då är det lektid och då finns hannarna ofta i grunda vikar, där de väntar på honorna. Under högsommaren finns de på djupet i svalare vatten och nås på kvällar och nätter då de söker de sig till grundare vatten.

Mört är idag ingen större matfisk men en rolig fisk att meta med mask, deg eller majs. Mörten är stark för sin storlek så blir det en härlig fight. Mörten metar man under hela året

Braxens tillväxt varierar från plats till plats beroende på hur mycket lämplig föda det finns och på hur tätt braxenbeståndet är. Braxen leker i grunda, tätbevuxna vikar och strandvatten. Lektiden är maj-juni. Långrevsfiske är en spännande fångstform. För revfiske är vanligtvis högsommaren bästa tidpunkten på året och bästa tiden är från mitt på dagen till eftermiddagen. Reven sänks till bottnet, i grunt vatten utan flöte. De bästa platserna är stränder på vindsidan.

Fiske efter gös sker med fördel sent på kvällen och gärna några timmar efter att solen har gått ned. Det är inte ovanligt att under en längre fisketur först få gädda tidigt på kvällen för att därefter få gös när det mörknar.

Gös fiskar man mest med spinn med stora drag som wobblers, skeddrag, jiggar eller stora spinnare. Men till skillnad från gäddan behöver man söka gösen mer aktivt över ett större område och i alla vattnets nivåer. Även om gös står uppe i vattnet så finns det vissa områden som är intressantare än andra. Sök i sjön på de ställen där bytesfisken samlas.

Siken är en mycket försiktig fisk. Siken kan du börja fiska från leken i november och framåt. Den går både att pimpla och meta. Söderöver så fiskar man siken på hösten precis när den går upp och leker. Bäst brukar det bli när temperaturen i vattnet börjar nå lite över 2-3 grader. Alltså på vårsidan, och runt början av april, direkt efter islossning, sedan fram mot första veckorna i maj. Sedan börjar siken gå ut mot grynnorna och svalare vatten.

Sutaren äter i bottenslammet, det gör att den inte kan leva så djupt utan håller sig grunt. Därför är vikar ofta bra ställen för sutarfiske. Sutaren går även längst in bland vass och näckrosor, men där kan fisket bli väldigt besvärligt. Sutaren är inte ensam om de här ställena utan här får du ofta bonusfiskar som mört och brax.

Den bästa perioden för sutarfiske är sommaren, de leker när vattentemperaturen har uppnått cirka 19-20°C, det vill säga slutet på maj till början på juni. Precis innan deras lek brukar fisket vara väldigt bra. På höst och vår kan du få sutare men fisket är inte lika bra, på vintern är det i stort sett omöjligt då sutaren oftast ligger i en dvala.

Källa: Wikipedia, Fiskefakta, Fiskejournalen

Kontakt

Vårgårda kommun

Kungsgatan 45, 447 80 Vårgårda

Öppettider

Måndag-torsdag: 8.00-16.30

Fredag: 8.00-15.00

Dag före helgdag stänger växel 12.00

Sidinformation

Publicerad: 2023-10-11
Senast uppdaterad: 2023-10-11
Sidansvarig: Pontus Lilja