Gå till innehåll

Färger

De färger som används i trycksaker utgår i huvudsak från kommunvapnet, logotypen.

 1. Primärfärg – Vårgårda mörk blå
 2. Sekundärfärg – Vårgårda röd
 3. Tertiärfärg – Vårgårda gul

Där vi inte kan använda färg använder vi svart eller negativ (vit)

Profilfärg

Som komplement till logotypernas färger använder vi en ljusblå färg på bakgrunder m.m.

 1. Vårgårda ljus blå
Färger i kommunlogotypen och tryck


PMS

CMYK

RGB

Hex

Vårgårda Blå

PMS 301

C 100% / M 43% / Y 0% / K 18%

R:0 / G:70 / B:125

#0063a2

Vårgårda Röd

PMS 485

C 0% / M 100% / Y 91% / K 0%

R:226 / G:8 / B:30

#e2081e

Vårgårda gul

PMS 109

C 0% / M 8% / Y 94% / K 0%

R:255 / G:214 / B:12

#ffd60c

Svart

-

K 100%

R:0 / G:0 / B:0

#000000

Vårgårda ljus blå

PMS 2707

C 17% / M 0% / Y 6% / K 0%

R:219 / G:231 / B:244

#dbe7f4


Vårgårda Blå

Vårgårda Röd

Vårgårda Gul

Vårgårda Ljus Blå

Vad är trycksaker (exempel)

Affischer, broschyrer, foldrar:, visitkort, förpackningar (tryck på förpackningar för produkter, inklusive lådor, påsar och etiketter), tidningar (periodiska trycksaker med nyheter, artiklar och annonser), kataloger, kalendrar, böcker, magasin, kuvert, blad, vyorter, affischboard, presentkort med mera.

Webbfärger och digitalt tryck

Färgval påverkar besökarnas uppfattning om webbplatsen och verksamheten och kan vara avgörande för upplevelsen av sidan.

Vårgårda kommun utgår från Vårgårda Blå i den grafiska profilen. En monokron version av Vårgårda Blå är Vårgårda ljusblå. Därför är Vårgårda Blå webbsidans primärfärg. Den är utgångspunkten men inte nödvändigtvis prioriterad vid val av färg mellan övriga färger på webbplats. Men för översiktens skull arbetar vargarda.se med tre huvudfärger som passar med färgkombinationer som fungerar extra bra: komplementfärger och harmoniska färger.

Komplementfärger ligger på motsatt sida av färgcirkeln och harmoniska färger är olika nyanser av samma färg eller ett antal färger som ligger bredvid varandra.

Till det kommer tre andra monokrona varianter utifrån huvudfärgerna. De är framtagna för att ge variation, dynamik, kontrast och design.

Här kommer en kortare beskrivning av valda webbfärgerna som ska utveckla den befintliga grafiska profilen och tillföra färgvärden som Vårgårda kommun vill framhäva.

 1. Primärfärg – Vårgårda mörk blå
 2. Sekundärfärg – Fuchsia
 3. Tertiärfärg – Teal, Mint
 4. Ljusblå
 5. Ljusrosa
 6. Turquoise

Webbfärger


CMYK

RGB

HEX

Vårgårda blå

C 100% / M 43% / Y 0% / K 18%

R:0 / G:70 / B:125

#0063a2

Fuchsia

C 14% / M 92% / Y 20% / K 2%

R:207 G:46 B:117

#cf2e75

Teal, Mint

C 67% / M 0% / Y 37% / K 0%

R:10 G: 208 B:189

#0ad1bd

Ljusblå

C 26% / M 4% / Y 6% / K 0%

R:199 G:225 B:237

#c7e1ed

Ljusrosa

C 0% / M 23% / Y 1% / K 0%

R:255 G:216 B:232

#ffd8e8

Turquoise

C 18% / M 0% / Y 10% / K 0%

R:217 G:241 B:238

d9f1ee

Vårgårda blå

Värden

Vårgårda blå är grundfärgen i Vårgårda kommuns profilsymbol samt en av färgerna i vapenskölden, heraldiska vapnet för Vårgårda kommun.

 • Känsla: Pålitlighet, ansvar, ärlighet, lojalitet, trygghet
 • Verksamhet: Säkerhet, finans, teknik, sjukvård, revision
 • Användningsområden:
  Stressreducerande, skapa lugn, avslappnad, trygghet, skap ordning

Vårgårda Blå

Vårgårda ljus blå

Värden

Vårgårda himmelsblå är av historisk börd då den använts tidigt i Vårgårda kommuns historia. Den fungerar väl för trycksak, men har andra användningsområden på webb. Färgen ingår i kommunens grafiska profil men ska på webb användas försiktigt. Den kan upplevas platt och tråkig om den arbetar ensam. I detta beslut har den kompletterats med en grå ton. Grå är en neutral färg som representerar lugn, balans och osynlighet. Grått får oss att känna stabilitet och respekt men vanlig grå i stora mängder tenderar bli tråkigt.

 • Känsla: Frihet, självuttryck, pålitlig, vishet, glädje
 • Verksamhet: Nöje, kommunikation, leksaker, teknik, flyg
 • Användningsområden: Väcka uppmärksamhet, Väcka tillit, föreslå exakthet, kommunicera medvetenhet, stimulera till produktivitet

Vårgårda Ljus blå

Fuchsia

Värden

Fuchsia är en levande färg som är en blandning av rött och lila. Färgen fick sitt namn från fuchsiaväxten och namngavs ursprungligen under 1500-talet av den tyske botanikern Leonhart Fuchs. Vi såg först färgen introduceras när den användes som ett nytt anilinfärgämne kallat fuchsine, som patenterades 1859 av den franske kemisten François-Emmanuel Verguin. Senare döptes färgämnet om till magenta.

Fuchsian är en intensiv färg som i samverkan med blå ger ett mer levande intryck samt passar bra som komplement till segmentytor. Vårgårdas design arbetar mycket just den mörka Fuchsian som en markör för innehåll.

Färgen är lekfull men kan också vara sofistikerad när den kombineras med svala, mörka färger. Fuchsia kan också vara överväldigande om det används för mycket.

 • Känsla: Självförtroende, mognad, försäkran, ansvar, fostrande, självständig
 • Verksamhet: Produkter för barn och kvinnor, mode, skönhet
 • Användningsområden: Pulsökning, energi, motivation, fascination, kreativitet

Fuchsia

Fuchsia ljus (rosa)

Rosa är en motsägelsefull färg. Dess innebörd kan i hög grad bero på kulturen och sammanhanget i vilken den presenteras. Det kan kopplas till feminint och manligt, ytlighet och ömhet och många andra saker.

Associationer till ljus fuchsia/rosa

Detta är en färg som är förknippad med omvårdnad, så det används inte bara för romantisk kärlek, utan också för bekant kärlek.

Rosa är en färg som har en lugnande effekt på människor. Den är inte aggressiv som röd, utan antyder snarare säkerhet och sårbarhet. I små doser lugnar rosa människor, men om det överanvänds kan det leda till irritation och inspirera till svaghetskänslor.

Rosa kan kopplas till barndomens sötma och oskuld, och ibland framstå som naiv eller fånig. Rosa är en färg som tyder på sårbarhet och ungdom.

Att säga att någon ser världen genom rosafärgade glasögon betyder att de ser den med överdriven optimism. Rosa är en färg som representerar hopp, men ibland kan det förknippas med att man inte ser de negativa aspekterna av verkligheten.

 • Känsla: Omtänksam, generös, känslosam, ömhet, vårdande

Ljusrosa

Teal, Mint

I det forntida Egypten var grönt symbolen för förnyelse, god hälsa, återfödelse och förknippades också med växtlighet, kraft och tillväxt. Under medeltiden och renässansen representerade grönt en persons sociala rang och yrke, och kunde bara bäras av adeln.

Senare hade grönt blivit en politisk symbol för många länder, medan det idag står för hållbarhet och miljövänlighet.

Ljusare nyanser av grönt, som mint, representerar lugn, hälsa och lycka till. De förknippas med friskhet och kreativitet. Människor som föredrar mintfärg tenderar att vara kreativa och öppensinnade. Mynta kan betyda tillväxt, välbefinnande, fertilitet.

Det mänskliga ögat kan skilja fler nyanser av grönt än någon annan färg, vilket förklaras av grönts långa existens i den naturliga världen. Detta hjälper till att förstå varför grön färg symboliserar trygghet, förnyelse och tillväxt. Andra studier fann att människor var mer benägna att komma ihåg positiva ord som var skrivna i grönt, vilket ledde till slutsatsen att färgen grön bär positiva känslomässiga konnotationer.

Människor som föredrar grön färg anses ofta vara avslappnade, tålmodiga, lugna, extroverta. De är lätta att komma överens med. De är också förstående och är i allmänhet naturliga fredsstiftare.

Färg mint passar bra med nästan alla andra nyanser av grönt, men också med lila och blått.

Teal, Mint

Turquoise

Ungdomlighet är ordet som kan beskriva denna nyans av grönt, tegrönt. Det är en ljus nyans av grönt som ofta förknippas med harmoni och frid.

Turquoise

Kontakt

Vårgårda kommun

Kungsgatan 45, 447 80 Vårgårda

Öppettider

Måndag-torsdag: 8.00-16.30

Fredag: 8.00-15.00

Dag före helgdag stänger växel 12.00

Sidinformation

Publicerad: 2024-01-25
Senast uppdaterad: 2024-01-25
Sidansvarig: Pontus Lilja