Fakta om skolmaten
Måltiderna i skolan har stor betydelse för elevernas hälsa, sociala gemenskap, trivsel och inte minst lärande. En bra skollunch som hamnar i magen ger mätta elever med goda förutsättningar att orka fokusera på skolarbetet.
Varje produktionskök har möjlighet att göra justeringar efter vår satta grundmatsedel. Det betyder att serveras det köttbullar på grundmatsedeln så kan man göra köttfärskaka eller pannbiffar. Det är för att det ska vara så lik mat oavsett om man går i förskolan, grundskolan eller gymnasiet. Vi följer livsmedelsverkets generella rekommendationer för bra mat i skola och förskola.
Dagens måltider
Frukost, lunch och mellanmål ska tillsammans ge barnet 65-70 % av rekommenderat dagsbehov av energi- och näringsämnen. Detta fördelas enligt nedan.
- Frukost 20-25 %.
Exempel på måltidsinnehåll (fritids och förskola): Gröt, naturell fil, yoghurt, flingor, basmüsli, mos/sylt, mjölk, ägg och kaviar. Varje dag ingår: Bröd, bordsmargarin, pålägg, grönsaker, frukt/juice och mjölk. - Mellanmål (fruktstund) 5-10 %.
Exempel på måltidsinnehåll (förskola): Frukt/grönsak. - Lunch 25-35 %.
I skolan serveras två rätter varje dag. Exempel på måltidsinnehåll: Varmrätt, salladsbord (grönsaker/rotfukter/frukt). Minst tre sorter på förskolan och sex sorter på skolan, samt grovt/mjukt/hårt bröd, bordsmargarin och mjölk. När dagens lunch består av gröt eller soppa serveras pålägg till brödet. Dessa dagar serveras ett kraftigare mellanmål på fritids, till exempel korv med bröd eller tunnbröd med fyllning. - Mellanmål 10-15 %
Exempel på måltidsinnehåll (fritids och förskola): Varieras mellan bröd, bordsmargarin, pålägg, kokt ägg och kaviar, grönsaker, frukt, mjölk, smoothie, fil, yoghurt och flingor.
I samband med jul, påsk och midsommar serveras lunch med traditionella rätter.
Var kommer maten från?
Lunchen är en viktig del av skoldagen för barn och ungdomar och måltiden ska främja både hälsan och lärandet. I skollagen står att maten i förskolan och grundskolan ska vara näringsriktig och kostnadsfri. Över 80% av våran meny är lagad från grunden och av det är 74% (2022) av svenska livsmedel. När vi serverar kött strävar vi efter att alltid ha svenskt.
Vi köper svensk frukt och svenska grönsaker när det finns tillgång. Under vinterhalvåret drar vi ner på växthusodlade grönsaker från andra länder.
- Mössebergsbagaren i Falköping levererar färskt bröd och kaffebröd. Allt mjöl är från Sverige.
- Grönsakshuset i Skövde levererar färsk frukt potatis och grönsaker. Vid säsong köper vi tomater från Kinnekulle. Vi köper i möjligaste mån svenska grönsaker.
- Charkman leverar färskt kött och pålägg.
- Menigo är vår huvudgrossist och levererar sina varor från Partille. Där köper vi kolonialvaror, ost, djupfrysta grönsaker och bär.
- Bröderna Hanssons i Göteborg och Feldts fisk i Kungshamn levererar färsk fisk. All fisk är MSC märkt som står för ett hållbart fiske.
- Skånemejerier levererar mejerivaror till våra större enheter och nästan all mjölk vi köper in är ekologisk.
Ansvariga och berörd personal inom förskola och skola ska arbeta för att gemensamt ge förutsättningar för barn och elever och att känna matglädje och kunna få insikt om matvanornas betydelse i ett livslångt perspektiv.
Skolmåltiderna i Vårgårda kommun bemannar dagligen 14 kök av olika storlekar och med olika förutsättningar men vårt mål är att laga den bästa möjliga maten för våra gäster oavsett ålder och förutsättningar.
Med nästan 800 000 måltider i skola och förskola så försöker vi lyssna på våra gäster så mycket som möjligt för skolmåltiden är otroligt viktig för att man ska klara av en dag i skolan. Vi har 4 tillagningskök i kommunen som lagar maten på plats. Det är Algutstorp förskola, Fagrabo förskola, Lena skola samt Gullhögskolan. Gullhögskolan lagar mat till övriga mottagningskök i kommunen. I ett mottagningskök tar man emot huvudråvaran men förbereder alla andra delar av måltiden själva.
Pedagogiska måltider är en arbetsuppgift i verksamheten där personalen aktivt deltar genom att skapa en god gemenskap runt bordet, skapa goda matvanor samt vara goda förebild och inspirera barn och elever att smaka av maten som erbjuds.
Vårgårda kommun är en del av EU:s skolmjölkstöd. Syftet med detta EU-stöd är att ge fler elever möjlighet att dricka mjölk i skolan. Också att lära barnen mer om jordbruk, miljö och om hållbar och bra mat i allmänhet. Utbildningsåtgärder som ingår i den ordinarie undervisningen kring hållbar utveckling för såväl hälsan som miljön är en del av skolmjölkstödet.
Vårgårda kommuns kostenhet är medlemmar i skolmatsakademin Skolmatsakademin är ett kunskapsnätverk inom Västra Götaland som vänder sig till dig som är verksam inom skola och skolrestaurang.
Hjälpte innehållet dig?
Kontakt
Jonas Mårtensson
Ansvarig för Kosten
Öppettider
Måndag-torsdag: 8.00-16.30
Fredag: 8.00-15.00
Dag före helgdag stänger växel 12.00