Gå till innehåll

Personligt stöd i vardagen

Att få vardagen att fungera är grunden för goda levnadsvilkor. Det finns olika typer av insatser som kan vara aktuella beroende på hur omfattande stöd och hjälp du behöver.

Personlig assistans är en insats enligt LSS eller socialförsäkrningsbalken och kan ges till dig om du har en stor och varaktig funktionsnedsättning som gör att du inte själv klarar att tillgodose dina grundläggande behov.

Med grundläggande behov menas att du till exempel behöver hjälp med:

  • Andning
  • Personlig hygien
  • Att klä av och på dig
  • Att äta
  • Att kommunicera med andra

Personlig assistans är ett stöd som ges av ett begränsat antal personer. En personlig assistent kan vara anställd av kommunen eller ett företag du själv väljer.

Behöver du personlig assistans för grundläggande behov 20 timmar per vecka eller mindre ska ansökan göras hos kommunen. Behöver du personlig assistans för grundläggande behov mer än 20 timmar per vecka är det en insats som handläggs av Försäkringskassan. Länk till annan webbplats.

Du kan ansökan om personlig assistans fram till att du fyller 65 år. Har du redan en beviljad insats kan du få behålla den efter 65 års dagen, men kan inte ansökan om fler timmar.

En ledsagare är en person som gör det möjligt för dig att kunna komma utanför hemmet, besöka vänner, ta promenader eller delta i enklare fritids- och kulturaktiviteter.

En kontaktperson fungerar som en vän, någon att prata och umgås med, gå ut och fika eller gå på bio med.

Boendestöd är ingen LSS insats utan kan enbart beviljas utifrån socialtjänstlagen.

Hemtjänst beviljas enligt socialtjänstlagen

Kontakt

Vårgårda kommun

Kungsgatan 45, 447 80 Vårgårda

Öppettider

Måndag-torsdag: 8.00-16.30

Fredag: 8.00-15.00

Dag före helgdag stänger växel 12.00

Sidinformation

Publicerad: 2023-10-18
Senast uppdaterad: 2023-10-18
Sidansvarig: Mårten Nygren