Gå till innehåll

E-faktura och e-handel

Om du ska skicka in en faktura till kommunen behöver du göra det elektroniskt. Enligt lag behöver alla fakturor till offentlig sektor vara elektroniska. Fakturor som är i PDF-format eller som är skannade räknas inte som elektroniska.

Fakturaadress

Fakturaväxel InExchange

E-fakturaadress: 2120001454

GLN: 7362120001453

PEPPOL: 0007:2120001454

E-faktura

Vårgårda kommun vill ta emot fakturor via nätverket PEPPOL. Då behöver ert företag ansluta sig via ett företag som stödjer er e-fakturering via PEPPOL. Stäm av med er leverantör av ekonomisystem eller faktureringssystem om de kan sända via PEPPOL-nätverket.

De format som vi kan ta emot i PEPPOL nätverket är PEPPOL BIS Billing 3, Svefaktura 1.0.

Ett annat alternativ är att använda vår VAN-tjänst InExchange. Vårgårda kommun tar emot e-faktura i följande format: ” Svefaktura 1.0”. Ange GLN.

Skicka faktura till Vårgårda kommun

Kommunens önskemål är att alla inkommande fakturor till Vårgårda kommun ska vara elektroniska. Detta både för att spara pengar, miljö och för att få mer effektiva rutiner.

Vid upphandling ställer kommunen krav på elektronisk faktura.

Så här gör ni

För att underlätta för dig som leverantör har Vårgårda kommun ett samarbete med företaget Inexchange för att skicka elektroniska fakturor. Om du har ett kundfaktureringssystem har du sannolikt redan stöd för detta, kontakta din systemleverantör. Kontakta Inexchange för en offert gällande denna tjänst.

Faktura direkt på Webben

Om du inte redan har eller vill investera i någon programvara erbjuder vi även en helt kostnadsfri tjänst där du registrerar fakturorna manuellt.

Det är viktigt att du skriver ett referensnummer enligt format, YY+5 siffror. Referensen lämnas vid beställningstillfället av den som gör inköpet.

Ta emot faktura från Vårgårda kommun

Vårgårda kommun kan skicka elektronisk faktura till privatpersoner. Internetbanksfaktura eller e-faktura är två benämningar på denna typ av faktura. Vi kan skicka internetbanksfaktura för t ex barnomsorgsavgift, äldreomsorgsavgift eller VA-avgifter.

Hur anmäler jag mig till e-faktura?

För att anmäla dig till e-faktura måste du ha en internetbankstjänst. Anmälan sker via internetbanken. Kontakta din bank för tillvägagångssätt.

Hur avanmäler jag e-faktura?

Avanmälan gör du också i din internetbankstjänst. Kontakta din bank för tillvägagångssätt.

Kan jag få e-faktura på en räkning som står på min partner?

Nej, det måste vara du själv som står som kund. I vissa fall kan du/ni ändra vem som står som kund, kontakta oss om du vill göra detta.

Faktura via autogiro

Du kan välja att betala din faktura via autogiro. Detta innebär att fakturabeloppet dras automatiskt från ditt konto på förfallodagen. Även om du väljer att betala via autogiro får du en faktura hemskickad. Fakturan är märkt med ”Autogirofaktura”.

Att du önskar få fakturorna betalda via autogiro måste det anmälas till kommunen. Detta görs antingen via din internetbank eller så fyller du i en blankett som du hittar bland våra e-tjänster (autogiroanmälan).

När du anmäler autogiro innebär detta att alla dina fakturor kommer vara autogirofakturor, oavsett vilken verksamhet de kommer ifrån.

Kontakt

Vårgårda kommun

Kungsgatan 45, 447 80 Vårgårda

Öppettider

Måndag-torsdag: 8.00-16.30

Fredag: 8.00-15.00

Dag före helgdag stänger växel 12.00

Sidinformation

Publicerad: 2023-09-25
Senast uppdaterad: 2023-09-25
Sidansvarig: Pontus Lilja