Händelser av väsentlig betydelse
År 2024 var ett mycket utmanande år för offentlig sektor och så också för Vårgårda kommun. Lågkonjunktur, prisökningar och inflation fortsatte från 2023 in i 2024 , dock med en stabilisering i slutet av året och sänkt räntenivå.
Arbetslösheten ökade under 2024 samtidigt som kompetensförsörjningsutmaningen blev allt mer kännbar.
Nya inriktingsmål beslutades av kommunfullmäktige inför år 2024 och har varit ett viktigt arbete inom förvaltningen och en omställning i hur målen redovisas. Den politiska inriktningen har varit att styra mot syfte och effekt för invånaren i högre grad än tidigare mål. Helhetssyn är fortsatt vägledande i målens inriktning.
I augusti beslutade fullmäktige om att starta upp arbetet med en ny vision för Vårgårda. Den nuvarande visionen togs fram 2013 i sin ursprungsform. I september påbörjades därefter insamling av perspektiv till framtagandet av ny vision. Hösten 2024 har ett omfattande arbete skett med att samla in perspektiv från många olika grupper, såväl yngre som äldre, människor i behov av funktionsstöd, civilsamhälle med flera grupper. Det har resulterat i ett underlag som är mer omfattande än någonsin inför ett visionsarbete. Arbetet tas vidare för bearbetning våren 2025.
Samverkan kring gemensamma servicenämder som funnits med Herrljunga kommun sedan 2015 har under året omformats och beslut om att avtalssamverka i stället för att samverka genom gemensamma nämnder har fattats av fullmäktige. Samverkan fortsätter vara ett viktigt verktyg för kommunerna att lösa gemensamma utmaningar.
Barn och unga
Inom IFO (Individ – och familjeomsorg) och resursenheten fortgår arbetet med förhållningssättet Signs of Safety och förberedelser inför den nya socialtjänstlagen. Målsättningen är att fortsatt hitta lösningar på hemmaplan och att alla Vårgårda-bor ska få möjlighet att växa och utvecklas i det egna samhället med stöd av den egna familjen. För de barn som trots allt är placerade så har verksamheten börjat använda sig av metoden ”Förälder på avstånd” som syftar till att stötta föräldrar till placerade barn. Detta förväntas leda till bättre relationer mellan placerade barn och biologiska föräldrar.
En förutsättning för att kunna nå de kommunala målen är en utökad samverkan mellan verksamheterna samt mellan kommun och övriga myndigheter och organisationer i samhället. Detta inte minst när det kommer till barn och ungas uppväxtvillkor där det behöver finnas breda satsningar för att tillförsäkra att alla barn har goda uppväxtvillkor.
Omsorg om personer med funktionsvariation
Inom området funktionsstöd pågår även där ett förbättringsarbete. Under året har den dagliga verksamheten förändrats något, med mer målgruppsstyrda aktiviteter för att bättre möta målgruppens behov. Ett arbete kring mänskliga rättigheter har även på gått i verksamheterna där fokus varit på skydds- och begränsningsåtgärder. Gruppbostaden Ågatan har under hsöten fått flytta till tillfälliga lokaler då en brandtillsyn visat att brandsäkerheten itne var till räcklig på Ågatan, sprinklers ska därför installeras.
Omsorg om äldre
Inom vård och omsorg har fokus under året varit att skapa förutsättningar för en hållbarhet och ett fokus på uppdraget. Under hela året har verksamheten tampats med stort ekonomiskt underskott, och en omorganisation med anledning av detta har genomförts. Det har påverkat verksamheten och analysen är att det framförallt är inom hemtjänsten som det största arbetet med ekonomin behöver göras. Under året har fullmäktige fattat beslut om ett nytt föfrågningsunderlag för privata utförare (och indirekt även den kommunala utföraren) med något mer strikta bedömningar som kommer att påverka företagens möjlighet att få betalt när insatser ej utförts. Utöver detta har mycket fokus legat på planeringen av ett nytt särskilt boende, och med detta olika interna flyttar för att planera inför detta.
Vårgårda som besöksmål
Arbete har inletts kring destinationsutveckling och att utveckla Vårgårda som besöksmål. Dessutom har det satsats på ett bredare och fylligare utbud av kulturaktiviteter för medborgare i alla åldrar. Att utveckla byggnaden Kulturen till en öppnare mötesplats är en del av detta arbete.
Kommunikation
Under året har en förstärkning skett som ger mer resurser till kommunens kommunikation. Syftet är att förstärka kommunens förmåga gällande kriskommunikation samtidigt som kommunikation kring kommunala verksamheter utvecklas.
Lokalförsörjning
Arbetet med lokalförsörjning fortsätter i enlighet med Program för strategisk lokalförsörjning. Kommunens investeringsintensiva period fortgår. Den höga graden av investeringar tillsammans med prisökningar inom byggsektorn gör det tydligt att kommunen måste arbeta med lokaleffektivitet och göra kloka val framöver för att kunna bibehålla en kvalitativ verksamhet.
Under sommaren färdigställdes Kesbergets förskola, som har övertagit befintlig verksamhet från Tånga, Paviljongen, Björkhyddan och Västerbo. Den nya förskolan inrymmer åtta avdelningar och är lokaliserad där Björkhyddans förskola tidigare låg.
Musikskolan har tidigare huserat i Kesbergskolans lokaler men i juni stod den nya musikskolan klar i anslutning till Kulturen.
Ett nytt särskilt boende för äldre har planerats under flera år och under 2024 har projekteringen blivit klar. Det förväntas bli kommunens största projekt någonsin och det är därför viktigt med en bred förankring, både i verksamheten och politiskt. Projektet förväntas vara helt klart 2028/2029.
Hjälpte innehållet dig?
Kontakt
Vårgårda kommun
Öppettider
Måndag-torsdag: 8.00-16.30
Fredag: 8.00-15.00
Dag före helgdag stänger växel 12.00