Kommunstyrelsens ordförande
%20Bengt%20Hilmersson-1.webp)
© Bengt Hilmersson
I ett Sverige där nästan bara de stora städerna växer är det väldigt glädjande att en landsbygdskommun som Vårgårda kan fortsätta att öka befolkningen. 25 nya bostäder byggdes varav 21 på landsbygden. Det tyder på framtidstro och att man ser långsiktigt på att stanna i Vårgårda. I ekonomiskt hänseende var 2024 ett tufft år för Vårgårda, liksom för andra kommuner i Sverige. Kostnaderna fortsatte öka men inflationstempot har gått ned och när vi spanar framåt så ser det bättre ut.
Vårgårda har i många år haft en tydlig tillväxtvision och den har förverkligats över förväntningarna. 1400 fler invånare på 10 år innebär visserligen kostnader i form av ökad verksamhet, men också över 80 miljoner mer i ökade skatteintäkter årligen som kommunen kan lägga på verksamhet och investeringar. Nu pågår arbetet med en ny vision där över 1000 kommunmedborgare, föreningar, medarbetare, elever och företag gjort inspel med tankar och åsikter och jag ser fram emot resultatet.
Under 2024 stärktes kommunens måluppfyllelse något och jag gläds åt att de anställda i högre grad säger att de trivs på arbetet. Våra chefer får också bättre betyg av de anställda enligt medarbetarundersökningen. Miljö, boende, kultur och arbetssätt samt näringslivsarbete anses ha den bästa måluppfyllelsen. Ekonomi och skola ligger på en icke godtagbar nivå därför måste politiken fortsätta att prioritera dessa två områden. När det gäller grundskolan är nu trenden något uppåt under höstterminen. Värt att påminna om är att gymnasiet och förskola har riktigt bra resultat redan.
Våra resultat i omsorg har förbättrats, även om det också framkommit problem som inte får förekomma inom omsorg. Förvaltningen har här arbetat mycket för att förebygga så att dessa problem inte uppkommer igen.
Under året har Kesbergets förskola med åtta avdelningar färdigställts och är nu i bruk. Minskande barnkullar gör att Vårgårda kommun troligen inte behöver investera i fler förskolor under överskådlig tid. Även musikskolan i anslutning till Kulturen har tagits i bruk.
I Asklanda skola pågår ombyggnad där gamla idrottssalen ska bli ny matsal och kök. Årets stora diskussion har varit nybyggnationen av äldreboende. Byggnaden är färdigprojekterad och den beräknade kostnaden för bygget ökade med 50% jämfört med tidigare beräkning. Detta blev minst sagt en stor överraskning och i kombination med att Vårgårda under många år investerat mycket i nya byggnader och redan dragit på sig stora skulder så är det mycket bekymmersamt. Vid årets slut hade fortfarande inte kommunfullmäktige givit något startbesked.
Arbete med detaljplaner fortsätter, både för bostäder och verksamheter. Verksamhetsområdet Vårgårda Norra, i anslutning till korsningen E20/Väg 181 börjar närma sig antagande, samma gäller även för bostadsdetaljplanerna Flaskeberget, Hallaberget och Fagrabo. Men generellt om planarbetet kan sägas att kommunen har stora problem med att få svar och kunna diskutera och förhandla med statliga institutioner, vilket försenar och hindrar arbetet mycket.
Under året antog kommunfullmäktige miljöberedningens förslag till program för fortsatt arbete. På många områden ligger Vårgårda långt fram i miljöarbetet, men det finns fortfarande mer att göra. I många fall handlar miljöarbete om att vara resurssnål och det sparar både pengar och miljö. Returgården är ju ett lysande exempel på detta och hittills har denna verksamhet sparat kommunen 3,5 miljoner i minskade inköp av inventarier och dessutom gett meningsfull sysselsättning till ett antal personer som befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden.
Under året har beslut tagits om att göra om vårt samarbete med Herrljunga kommun från servicenämnder till att handla mera om avtalssamverkan, d v s att vi köper tjänster av varandra. Viss samverkan avslutas också, t ex ekonomi och personal, då samverkan inte i så hög utsträckning som önskat lett till synergieffekter.
Till sist vill jag lyfta den slutrapport som kommunfullmäktige antog från beredningen för strategisk kompetensförsörjning. Där poängteras bland många andra saker vikten av att kommunens anställda måste tillåtas misslyckas ibland för att vi på riktigt ska kunna förändra arbetssätt till det bättre. Att vi som finns i politiken har förtroende för vår personal att våga prova nya vägar att lösa sina uppgifter och ifrågasätta invanda arbetssätt för att kunna lösa dagens och framtidens utmaningar är mycket viktigt. För tillsammans politik och förvaltning, ska vi ju serva Vårgårdas invånare med det de behöver för att ha en bättre vardag, en god utbildning och en bra omsorg. Stort tack till mina politiska kollegor för goda diskussioner i vår strävan mot en bättre kommun, och till alla anställda som på bästa sätt strävar med att uppnå kommunens mål!
Bengt Hilmersson
Hjälpte innehållet dig?
Kontakt
Vårgårda kommun
Öppettider
Måndag-torsdag: 8.00-16.30
Fredag: 8.00-15.00
Dag före helgdag stänger växel 12.00