Vision och mål

Kommunens styrning utgår från kommunfullmäktiges viljeinriktning som uttrycks i vision och mål. Kommunens förtroendevalda bestämmer vad som ska göras och när det ska göras genom att prioritera insatser, fördela resurser och följa upp resultat. Kommunens verksamheter bestämmer hur det ska göras och av vem utifrån inriktning och tillgängliga resurser.
Kommunen ska ha en god ekonomisk hushållning, både i sin egen verksamhet och i verksamheter som bedrivs genom exempelvis helägda bolag. Kommunfullmäktige ska fastställa mål för god ekonomisk hushållning.
Utifrån den politiska viljan att samla styrningen och styra mer mot helhet och effekter för Vårgårdaborna förändrades inriktningsmålen i linje med den nya viljeinriktningen.
För att bättre styra mot helhet och positiva effekter för Vårgårdaborna, har inriktningsmålen anpassats till den nya politiska viljeinriktningen. Tidigare delmål har tagits bort och ersatts av sju direkta inriktningsmål. För att bedöma måluppfyllelse kopplas nyckeltal till målen, vilka redovisas vid uppföljningar tillsammans med trendpilar som visar utvecklingen över tid.
Målen utgår från visionens fokusområden och inriktningar. Budget och verksamhetsplan för Vårgårda kommun 2024-2026 innehåller sju inriktningsmål till de olika fokusområdena. Alla verksamheter har inte ett eget mål. Det betyder inte att de är mindre viktiga. Kommunens verksamheter arbetar kontinuerligt med att uppnå de mål som finns och att genomföra de uppdrag som angivits genom tjänster och service till de som bor, lever och verkar i Vårgårda.
Hållbar utveckling i tre dimensioner
År 2015 antog världens ledare en agenda för hållbar utveckling med 17 globala mål. Dessa mål syftar till att främja en socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar utveckling och ska vara uppnådda till år 2030 i alla världens länder. De 17 målen är uppdelade i 169 delmål, och alla är viktiga för att skapa en hållbar utveckling. Många av målen är beroende av och direkt kopplade till varandra.
Hållbar utveckling innebär att tillgodose dagens behov utan att äventyra framtida generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov. Det innebär att vi alla måste leva på ett sätt idag som gör det möjligt för framtida generationer att ha samma möjligheter.
Kommunerna spelar en viktig roll i omställningen mot hållbar utveckling. Enligt Svenska FN-förbundet påverkar kommunernas välfärdstjänster och servicemöjligheterna att nå de globala målen, och det som görs lokalt får globala effekter.
%20(2)%20Grafik-Tre-dimensioner.webp)
De globala målen är integrerade i kommunens styrning och uppföljning. De tre dimensionerna av hållbar utveckling – ekonomisk, social och miljömässig – är inbäddade i de globala målen. Dessa perspektiv genomsyrar målen för att skapa en hållbar, inkluderande och rättvis utveckling för alla.
Kommunens fokusområden, som syftar till att nå visionen, är inriktade på hållbarhet i tre dimensioner: ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet.
Planera, följa upp och analysera
Förtroendevalda får tre gånger om året en uppföljning om hur de beslutade målen uppnås. Uppföljningen av verksamhetens resultat sker den 30 april, 31 augusti och 31 december. Resultaten sammanställs för att identifiera avvikelser, exempelvis genom könsuppdelad statistik som synliggör flickors, pojkars, kvinnors och mäns förutsättningar, livsvillkor och behov. Förvaltningen analyserar resultaten för att hitta orsaker till eventuella avvikelser och föreslår åtgärder för att förbättra resultaten.
För att bedöma hur Vårgårdas resultat står sig i jämförelse med andra, är det viktigt att jämföra resultaten med rikssnittet och med liknande kommuner, samt att följa utvecklingen över tid. I de fall där resultatet kan delas upp på olika avdelningar eller enheter, görs jämförelser för att upptäcka skillnader inom verksamheten. Detta hjälper till att identifiera vad som behöver förbättras och vad man kan lära av de som lyckats bra.
I den redovisade måluppföljningen har förvaltningen, så långt det är möjligt, angett resultaten med könsuppdelad statistik. Detta synliggör både likheter och skillnader mellan könen och kan därmed utgöra underlag för förbättringar. Trendpilarna är dock angivna utifrån det sammantagna resultatet.
För att få en mer rättvis bild av måluppfyllelsen hänvisas till analysen av utfallet.
Förbättra
Utifrån analysen och verifieringen eller avfärdandet av möjliga orsaker till eventuella resultatavvikelser, tas åtgärder fram för att förbättra resultaten.
Orsakerna kan bero på externa omvärldsfaktorer, såsom demografi och lagstiftning, eller på interna faktorer, såsom arbetssätt, ledarskap och kompetens. De externa faktorerna kan inte påverkas, men de interna faktorerna kan vi ha direkt inflytande på. Hur kan arbetssättet förändras för att uppnå bättre resultat?
Förvaltningen tar fram förbättringsåtgärder baserat på analysen för att uppnå målen och åstadkomma förbättringar och utveckling. Det är viktigt att de genomförda förbättringsåtgärderna följs upp och utvärderas för att säkerställa att de har effekt och att målen uppnås.
Hjälpte innehållet dig?
Kontakt
Vårgårda kommun
Öppettider
Måndag-torsdag: 8.00-16.30
Fredag: 8.00-15.00
Dag före helgdag stänger växel 12.00