Gå till innehåll

Radon

Radon kan finnas i byggnadsmaterial och naturligt i marken och vatten. Det kan finnas byggnader som har en eller flera väggar av blå lättbetong. Där kan det finnas en risk för att radonhalterna är högre än referensvärdet. Vårt kommunala dricksvatten kommer från ytvatten och innehåller inte radon.

Radon kan finnas i byggnadsmaterial och naturligt i marken och vatten. Referensvärdet är på 200 becquerel per kubikmeter.

Bor du i lägenhet?

Bor du i en lägenhet och har frågor om radon ska du i första hand prata med fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen. Det är deras ansvar att ta reda på om det finns problem med radon i huset och vid behov också se till att radonhalterna sänks. Fastighetsägaren är skyldig att känna till hur radonsituationen är i huset.

Bor du i småhus?

Om du äger din egen villa eller radhus har du själv ansvaret för att mäta och göra åtgärder för att få ner radonhalterna.

Boverket har tagit fram en radonguide för dig som bor i småhus. Länk till annan webbplats.

Du kan mäta radon i din bostad genom att köpa radondosor från ett ackrediterat (godkänt) mätlaboratorium. Mätningen ska pågå under minst två månader under perioden 1 oktober till 30 april. Dosor för radonmätning kan du beställa hos ett av de mätlaboratorier som är ackrediterade, det vill säga godkända, för undersökningar på inomhusluft av Swedac Länk till annan webbplats. (en myndighet som arbetar för att varor och tjänster ska vara säkra och tillförlitliga).

Har du egen brunn?

Det kan finnas högre radonhalter i djupborrade enskilda vattentäkter. Har du egen brunn bör du kontrollera detta.

Behöver du hjälp?

Om du behöver hjälp med att åtgärda problem med radon kan du anlita en konsult som har kunskap om hur man kan göra. Konsulter som arbetar med radon kan du exempelvis hitta på nätet.

Om radon på Boverket Länk till annan webbplats.

Kontakt

Vårgårda kommun

Kungsgatan 45, 447 80 Vårgårda

Öppettider

Måndag-torsdag: 8.00-16.30

Fredag: 8.00-15.00

Dag före helgdag stänger växel 12.00

Sidinformation

Publicerad: 2023-10-05
Senast uppdaterad: 2023-10-05
Sidansvarig: Pontus Lilja