Phishing (Nätfiske)
Nätfiske eller phishing är när bedragare skickar mejl eller annonserar om något som ska locka dig klicka på en länk. Det kan exempelvis vara när e-post skickas där mottagaren uppmanas att klicka på en länk och ange sina personliga koder. Bedragarnas syfte är att få mottagaren att skicka pengar, besöka en hemsida, köpa något eller skicka person- och kontouppgifter.
Vid den här typen av brott är det vanligt att länken ser bekant ut, med den skillnaden att en extra bokstav eller siffra lagts till i webbadressen. Den falska länken går till en sida som är identisk med den ursprungliga. Man tror att man är på den rätta hemsidan, men är helt i händerna på bedragare.
Varför och hur fungerar phishing?
Phishing är manipulation. Utformad antingen för att dra nytta av att vi är ouppmärksamma eller upptagna, eller för att påverka oss undermedvetet.
- Förmedlar en känsla av brådska
- Väcker vår nyfikenhet
- Imiterar eller exploaterar ett pålitligt varumärke
- Utger sig för att vara skickade av chef
- Utnyttjar verkliga händelser, årstider osv. Exempelvis Covid-19, sommar, datoruppdateringar (byte av plattform), Black Friday
Tips för att skydda oss
- Vaksamhet är vårt bästa försvar mot phishing, oavsett vilken metod som används för attacken.
- Kontrollera länkar - Hoovra över dem med muspekaren och titta efter den verkliga URL:en (webbadressen) i webbläsarens verktygsfält.
- Om en länk inte är vad den påstår sig vara, klicka inte på den.
Anmäl nätfiske
- Om du misstänker att du blivit utsatt för nätfiske ska du först kontakta din bank för att eventuellt kunna stoppa transaktioner och sen ska du göra en polisanmälan. Det finns två sätt att göra en polisanmälan på:
- Kontakta polisen och polisanmäl händelsen.
- ring polisen på 114 14
- besök en polisstation
Länk till annan webbplats.
Ring 112 om brottet händer nu eller om polisen behövs på plats snabbt.
Hjälpte innehållet dig?
Kontakt
Vårgårda kommun
Öppettider
Måndag-torsdag: 8.00-16.30
Fredag: 8.00-15.00
Dag före helgdag stänger växel 12.00